Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liste čekanja za u seljenje

Ovo je gradić u kojem je godišnja stanarina 7 kuna

Performers participate in the children's day parade at the Notting Hill Carnival in London Performers participate in the children's day parade at the Notting Hill Carnival in London, Britain August 28, 2016.  REUTERS/Peter Nicholls PETER NICHOLLS
Foto: Reuters
29.08.2016.
u 08:17

Liste čekanja tolike su da se na useljenje čeka oko četiri godine, a da bi netko uopće ušao na listu, mora ispunjavati i neke uvjete

Kada bi vam netko rekao da postoji gradić u kojem godišnja stanarina stoji svega sedam kuna (88 centi), vjerojatno biste pomislili da se šali. A kada bi još tome dodao da se mjesto nalazi u Njemačkoj, pomislili biste da je poludio. No, takvo mjesto zaista postoji, a riječ je o Fuggereiju, jednom od najstarijih svjetskih kompleksa socijalnog stanovanja, dijelu bavarskog grada Augsburga.

Fuggerei je izgradio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih Nijemaca, investirajući u izgradnju 10.000 guldena između 1514. i 1523. godine. Stanovnici su većinom bili obrtnici i radnici, a od 1681. do 1694. godine u Fuggereiju je stanovao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta. Stanovnici i danas plaćaju istu stanarinu kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi.

Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja tolike su da se na useljenje čeka oko četiri godine, a da bi netko uopće ušao na listu, mora ispunjavati i neke uvjete. Osoba koja želi da joj Fuggerei bude dom mora biti katolik i sudjelovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika ovog mjesta očekuje se i da svojim radom i životom pridonose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, zvonara crkve ili vrtlara.

>>Ovo je najskuplji europski grad za parkiranje. Sat parkinga čak 78 kuna

Komentara 5

BO
bozzika
09:28 29.08.2016.

Ako su i rezije i hrana uracunate idem tamo zivit kad u mirovinu odem.Mozda mi nest i ostane onda na kraju mjeseca.

BO
bozzika
09:26 29.08.2016.

jesu i rezije uracunate???

BO
bozzika
09:26 29.08.2016.

jesu i rezije uracunate???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije