Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć prije svega

Ova profesorica s TTF-a osmislila je jaknu za ljude koji imaju demenciju

Facebook/INOVA - Budi Uzor 2019
14.11.2019.
u 13:23

Radi se o odjeći koja je puno više od same odjeće. Uz pomoć monitora koji se nalazi u jakni bolesnik se podsjeća na važne stvari koje sam tijekom dana zaboravi napraviti

Inteligentna jakna koja je namijenjena pacijentima s demencijom napravljena je u suradnji hrvatskih i slovenskih stručnjaka, profesora s Tekstilno-tehnološkog Fakulteta (TTF) iz Zagreba, Fakulteta elektronike i računarstva također iz Zagreba, te Fakulteta za strojarstvo iz Maribora i Kliničkog bolničkog centra Maribor. Iako se radi o prototipu, čini se kako bi ova ideja vrlo brzo mogla zaživjeti. Razgovarali smo s profesoricom koja je osmislila jaknu Snježanom Firšt Rogale sa zagrebačkog TTF-a.

Foto: Facebook/INOVA - Budi Uzor 2019

Jakna je zamišljena je kao svakodnevni predmet s posebnim monitorom koji bolesnike zvučnim i vizualnim signalom podsjeća na stvari koje taj dan moraju napraviti. Rad na projektu počeo je prošle godine, a cilj je pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. 

"Svi u obitelji imamo stare ljude koji zaboravljaju. Htjeli smo napraviti nešto što svakome može i treba pomoći", rekla je Snježana. 

Prvi korak proizvoda je pomoći onima koji su trenutno u najranijoj fazi bolesti, a kasnije će na red doći i ostali.

"Demencija je bolest današnjice, a ima više stadija. Od prvog u kojem osoba trenutno zaboravlja, do četvrtog stadija kada se osoba ponaša kao dijete i više nije svjesna što se oko nje događa. Ovo je tek prototip za prve stadije, a kasnije ćemo vidjeti kako možemo pomoći onima kod kojih je bolest uznapredovala", rekla nam je Snježana. 

Korištenje ove jakne je vrlo jednostavno. Preko mobilne aplikacije se unose potrebne naredbe, a onda bolesnika monitor upozorava da ih napravi. 

Foto: Facebook/INOVA - Budi Uzor 2019

"Sama osoba (ako je svjesna) ili pak staratelj ili liječnik ujutro putem aplikacije na mobitelu upišu naredbe i vrijeme kada osobu treba podsjetiti na naredbu. Ovih naredbi, odnosno poruka može biti koliko je potrebno, a jednako tako se tijekom cijelog dana mogu dodavati nove. Na primjer može pisati: 'Prošeći psa', 'Napravi ručak', 'Uzmi lijekove', ali i bilo koje druge naredbe koje se unesu", dodala je Snježana i rekla kako se osim jakne, može napraviti i kutijica koja stane u svačiji džep i glasovnim porukama podsjeća osobu što treba učiniti. 

S obzirom na to da se trenutno nalaze na Inovi, salonu inovacija, podijelila je s nama kako im se javilo mnogo zainteresiranih ljudi za suradnju, ali i ulaganje. "Bilo je dosta zainteresiranih, čak i liječnika. Dobili smo i dosta ponuda za ispitivanje proizvoda, a javili su nam se i neki koji bi voljeli uložiti u jaknu."

Na TTF-u je ova profesorica sudjelovala i u dizajniranju još nekoliko primjeraka inteligentne odjeće. Tako su napravili odjeću koja detektira apneju i pomaže ljudima koji imaju probleme sa spavanjem i odjeću koja osobu budi zvučnim signalom šest sekundi nakon što je prestala disati. "Nastojimo napraviti nešto što svima nama treba i pri tome pomoći ljudima", rekla je profesorica. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije