Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabri idu

Otkazali maturalce u Grčku zbog straha od kaosa i novih nereda

Grčka4
AFP
10.08.2010.
u 10:53

I moj se razred dvoumio, ali ipak idemo. Pa prosvjeda može biti svuda u Europi – kaže gimnazijalka Helena.

Grčka, nekad jedno od tri omiljena odredišta hrvatskih maturanata, ove je godine pri samom dnu liste njihova interesa. Osipanje grupa iz Hrvatske počelo je velikim požarima prije dvije godine, a zbog ovogodišnjih štrajkova i demonstracija broj se dodatno prepolovio. “Ne želimo da maturalno putovanje ostane zapamćeno po neredima i kaosu”, najčešća je rečenica kojom su otkazivana već ugovorena, a dijelom i plaćena putovanja.

Ambasada: Sigurno je

– Putovanje u Grčku otkazale su dvije zagrebačke gimnazije, ostale su nam dvije škole, a učenici jedne su se baš nedavno i sretno vratili – kaže Saša Blažeković, direktor zagrebačke agencije Speranza specijalizirane za školska putovanja.

– U odnosu na negdašnjih oko 3000 školaraca koji su na maturalno putovanje išli u Grčku, ostalo je možda manje od trećine. Iako, oni koji su bili nisu imali nikakvih problema, a i naše veleposlanstvo u Grčkoj, koje smo pitali za mišljenje, odgovorilo je da je ta zemlja sigurna za putovanja.

I u agenciji Adriatica.net, koja će ove godine nekoliko grupa srednjoškolaca odvesti u Grčku, svjedoče da je interes jako pao. U splitskim agencijama F-tours i VIP Travel, koje su poznate po organizaciji školskih putovanja, kažu da do kraja godinu neće imati ni jedno maturalno putovanje u tu zemlju.

– Na Kretu vodimo dvije grupe apsolvenata, međutim, upiti za maturalna putovanja su posve izostali – kažu u F-toursu. Oni koji, pak, nisu imali dvojbi o sigurnosti u toj zemlji, poput razreda iz zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije, proveli su se odlično.

Bez ružnih iskustava

– Grci su vrlo gostoljubivi i druželjubivi, nismo doživjeli ništa ružno. Možda je nešto manje turista nego inače, ali mi smo se proveli odlično – kaže profesorica Marija Pustišek iz te škole koja je s đacima posjetila Atenu.

Tome se nada i razred zagrebačke gimnazijalke Helene koji u Atenu kreće 1. rujna.
– Dvoumili smo se, ali agencija je ponudila da će nas smjestiti izvan Atene, u mirnije mjesto, pa smo ostali pri Grčkoj. Osim toga, prosvjedi se mogu dogoditi u bilo kojem europskom gradu – zaključuje Helena.

Ključne riječi

Komentara 4

MI
MIG
12:23 10.08.2010.

Zivim u Grckoj puno godina i nikada se nisam osjecala u opasnosti. Ne vjerujte puno medijima i sve sto oni plasiraju jer nije sve tako tragicno kao sto to neki prikazuju. dodite u grcku i provedite se lijepo, vjerujte mi, biti ce vam puno ugodnije i osjecat cete se vise dobrodosli negoli na Hrvatskom jadranu

OB
-obrisani-
14:44 10.08.2010.

. ▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄███▄▀▄███▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄█████████████▄▀▄▀ ▀▄▀▄█████████████▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀███████████▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀███████▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀▄▀███▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄ My Croatia, my home▄▀▄▀

ČI
Čiko121
17:56 10.08.2010.

MIG! Kenjaš! A što bi to u Grčkoj trebalo biti bolje nego u Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije