Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Otkazali maturalce u Grčku zbog straha od kaosa i novih nereda

I moj se razred dvoumio, ali ipak idemo. Pa prosvjeda može biti svuda u Europi – kaže gimnazijalka Helena.
10. kolovoza 2010. u 10:53 4 komentara 3 prikaza
Grčka4
Foto: AFP

Grčka, nekad jedno od tri omiljena odredišta hrvatskih maturanata, ove je godine pri samom dnu liste njihova interesa. Osipanje grupa iz Hrvatske počelo je velikim požarima prije dvije godine, a zbog ovogodišnjih štrajkova i demonstracija broj se dodatno prepolovio. “Ne želimo da maturalno putovanje ostane zapamćeno po neredima i kaosu”, najčešća je rečenica kojom su otkazivana već ugovorena, a dijelom i plaćena putovanja.

Ambasada: Sigurno je

– Putovanje u Grčku otkazale su dvije zagrebačke gimnazije, ostale su nam dvije škole, a učenici jedne su se baš nedavno i sretno vratili – kaže Saša Blažeković, direktor zagrebačke agencije Speranza specijalizirane za školska putovanja.

– U odnosu na negdašnjih oko 3000 školaraca koji su na maturalno putovanje išli u Grčku, ostalo je možda manje od trećine. Iako, oni koji su bili nisu imali nikakvih problema, a i naše veleposlanstvo u Grčkoj, koje smo pitali za mišljenje, odgovorilo je da je ta zemlja sigurna za putovanja.

I u agenciji Adriatica.net, koja će ove godine nekoliko grupa srednjoškolaca odvesti u Grčku, svjedoče da je interes jako pao. U splitskim agencijama F-tours i VIP Travel, koje su poznate po organizaciji školskih putovanja, kažu da do kraja godinu neće imati ni jedno maturalno putovanje u tu zemlju.

– Na Kretu vodimo dvije grupe apsolvenata, međutim, upiti za maturalna putovanja su posve izostali – kažu u F-toursu. Oni koji, pak, nisu imali dvojbi o sigurnosti u toj zemlji, poput razreda iz zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije, proveli su se odlično.

Bez ružnih iskustava

– Grci su vrlo gostoljubivi i druželjubivi, nismo doživjeli ništa ružno. Možda je nešto manje turista nego inače, ali mi smo se proveli odlično – kaže profesorica Marija Pustišek iz te škole koja je s đacima posjetila Atenu.

Tome se nada i razred zagrebačke gimnazijalke Helene koji u Atenu kreće 1. rujna.
– Dvoumili smo se, ali agencija je ponudila da će nas smjestiti izvan Atene, u mirnije mjesto, pa smo ostali pri Grčkoj. Osim toga, prosvjedi se mogu dogoditi u bilo kojem europskom gradu – zaključuje Helena.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • MIG:

    Zivim u Grckoj puno godina i nikada se nisam osjecala u opasnosti. Ne vjerujte puno medijima i sve sto oni plasiraju jer nije sve tako tragicno kao sto to neki prikazuju. dodite u grcku i provedite se lijepo, vjerujte mi, ... prikaži još! biti ce vam puno ugodnije i osjecat cete se vise dobrodosli negoli na Hrvatskom jadranu

  • -obrisani-:

    . ▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄███▄▀▄███▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄█████████████▄▀▄▀ ▀▄▀▄█████████████▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀███████████▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀███████▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀▄▀███▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄ My Croatia, my home▄▀▄▀

  • Čiko121:

    MIG! Kenjaš! A što bi to u Grčkoj trebalo biti bolje nego u Hrvatskoj?