Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva namirnica

Obožavate parmezan? Onda biste ovo trebali znati...

Parmezan
Foto: Getty Images
05.12.2018.
u 07:21

Riječ je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka.

Jedan on najpoznatijih sireva na svijetu svakako je parmezan, sir čija je domovina Italija, točnije regija na sjeveru te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima. Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Reggio Emilije, Modene i Bologne u strogo kontroliranim uvjetima.

Riječ je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mlijeka. Sir je odličan izvor minerala kalcija, a hrana bogata kalcijem doprinosi bržem sagorijevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučuju maloj djeci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrijednosti, osim toga lako se probavlja, a obiluje i kalcijem i fosforom.

Parmezan
1/7

Osim nutritivnih vrijednosti, parmezan je sir bogatog okusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporučuje se servirati količinu od jedne četvrtine šalice uz obrok, piše Insider.  Pravi parmezan odlikuje njegova osobita tekstura: zrnato sirno tijesto, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mlijeka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporučuje i osobama s intolerancijom na laktozu. 

Potrebno je čak 16 litara mlijeka za kilogram parmezana, a potrebno je dugo vremena da sazre. Konzumiranjem parmezana potiče se razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus koja sudjeluje u održavanju zdravlja probavnog sustava. Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom periodu, zbog čega se brže dobije osjećaj sitosti.

U 100 grama naribanog parmezana konzumirat ćete 431 kaloriju, ali i 4% ugljikohidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina parmezan u znatnijim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se probavlja i zbog kalcija kojim obiluje, smatra se odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporučuje se i trudnicama. 

Pogledajte i video: Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

 

 

Komentara 5

NE
Nemojtako
08:10 05.12.2018.

Zaboravili ste spermidin!

LM
L.marija
08:28 05.12.2018.

I ima jako puno kolesterola!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije