Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ovo smo jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije.
20. studenoga 2018. u 11:54 31 komentara 71534 prikaza
Palenta
Foto: Shutterstock

Kukuruzna krupica ili palenta, pura, žganci, cicvara, proja, kačamak, kako god je nazivali, od davnina je bila neizostavan obrok brojnih obitelji na ovim područjima. 

Palačinke korisno znati Je li ovo tajni sastojak za palačinke s kojim će uvijek ispasti savršeno?

Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se "brzim i zdravim" obrokom. Tome u prilog ide i uzrečica koju mnogi danas znaju: Moraš jesti još mnogo žganaca da narasteš...

Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, vrhnja, svježeg sira, jaja i pancete, može od "sirotinjskog jela" u tren oka postati prava gurmanska poslastica. 

GALERIJA Ovo su kuhinjski trikovi zbog kojih ćete žaliti da ih niste znali prije

Palenta
1 / 23
Banane će dulje trajati, i do pet dana, ako zamotate vrhove banana u plastičnu foliju

Osim zbog okusa i jednostavnosti pripreme u samo nekoliko minuta, kukuruzna krupica danas bi se i trebala naći na meniju mnogo češće. Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i djecu. 

tjestenina ZLATNA TEKUĆINA Izlijevate u sudoper vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu? Sada vjerojatno više nećete...

Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika. Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije. 

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije.

Sadrži beta karoten, provitamin A  i odličan je izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • viki.liks:

    što fali žgancima !?

  • modovisisajteMaraschino:

    ovo danas što se priprema instant nisu ni 1% pravi žganci, kao dijete od kukuruza smo odvajali klipove koji su bili za žgance... kad bi se od tog brašna napravili žganci i kruh, to je bilo ukusno i dobro.

  • Jedan_Zagrepčanec:

    Još su bolji žganci, oni se rade od kukuruznog brašna, čvršći su, tvrđi, kompaktniji i zdraviji...