Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali trikovi

Premalo soli i ostale najčešće pogreške koje radite u kuhinji, a niste ih ni svjesni

Kuhanje
Getty Images
24.11.2018.
u 07:00

Znate onaj dio u receptu kada biste trebali ostaviti tijesto ili marinirano meso da odstoji?

Kuhanje mnogima predstavlja posebno zadovoljstvo, ali može biti i prava muka. Razloga je više, no ono što mnogi ne znaju jest da neke uobičajene stvari uzimaju zdravo za gotovo, odnosno, griješe pri kuhanju zbog čega konačan rezultat može biti nezadovoljavajući.

Osim toga, svaka minuta je u današnje vrijeme itekako dragocjena, a ako poštujete pravila, kuhanje može postati pravo zadovoljstvo sa slasnim rezultatima zbog kojih ćete i vi i vaši ukućani, lizati prste.

Evo što radimo krivo, a ne bismo trebali...

Kuhanje 'iz glave'

Bez obzira koliko dugo imate "staža" za štednjakom, recepte za nova jela biste svakako trebali pročitati do kraja i slijediti ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa Panna Cookings. 

To je jedna od najčešćih pogrešaka amatera kuhara. Najčešće samo pročitaju popis namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.

"Možda nemate svu potrebnu opremu za kuhanje određenog jela, a već ste krenuli pripremati namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuhanja koju biste trebali primijeniti kod određenih jela. Jako je bitno pripremiti se prije samog početka kuhanja za fantastične rezultate".

Ne radite pripremu

Kada ste pročitali recept za jelo i svjesni ste da ga možete pripremiti jer imate sve što je potrebno, idući korak je zasigurno priprema namirnica za kuhanje. Jedan profesionalni kuhar otkrio je na Redditu kako biste trebali imati sve na mjestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice imati spremne unaprijed, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, ugrijanu pećnicu na određenu temperaturu i sl.

Ne solite dovoljno

Previše zasoljena hrana nije dobra za zdravlje, no svakako ne biste se trebali bojati zasoliti jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno zasoliti koliko je potrebno.

Znate ono kada kušate jelo dok ga pripremate i osjetite da nešto nedostaje? Najčešće posežete za nekim začinima kako bi jelo bilo ukusnije, no najčešće samo nedostaje - soli. 

Ne ostavljate namirnice da 'odmore'

Znate onaj dio u receptu kada biste trebali ostaviti tijesto ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuhar trebao slijepo pratiti. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminiraju, no tu konačnici neće dati dobre rezultate. 

Profesionalni kuhari savjetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci na rezanje 7-10 minuta prije nego ga krenete rezati. Tijekom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah režete nakon pečenja, dragocjeni i ukusni sokovi će iscuriti. 

Krivo baratate noževima

Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što dulje ostao u takvom stanju, potrebno je znati kako s njime baratati. Drugim riječima, uvijek ga operite i osušite nakon uporabe, koristte ga isključivo na dasci za rezanje i ne perite ga u perilici posuđa kako se ne bi oštetila oštrica. 

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti  

Komentara 5

AE
Aedes2017
09:25 24.11.2018.

Premalo soli ? Jeste li vi pri sebi ? Nikada nije premalo dodane soli ! Pa sv uda je oko nas.

MA
Matrix5
22:54 25.11.2018.

Tnx vecernji😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije