Naslovnica Lifestyle

Najveći kršćanski blagdan: Kako se slavi Uskrs u različitim krajevima Hrvatske!

Uskrsni ručak uvijek je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba
21. travnja 2019. u 06:56 3 komentara 2075 prikaza
Uskrs
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a za slavlje Uskrsa razvili su se brojni običaji poput vazmenog bdjenja, uskrsnih krijesova, bojanja pisanica, odlaska na uskrsnu misu i pjevanja uskrsnih pjesama. Prije Uskrsa, vrijeme je korizme, u kojem se kršćani pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Uz piliće, zečeve, brojne slastice i bojanje pisanica, postoje i drugi uskrsni običaji koji su karakteristični za određene dijelove Hrvatske.

Kunići u zagrebačkom Zoo-u Zagrebački ZOO: Iz gnijezda proviruje pet kunića, na Uskrsni ponedjeljak 'Zekanje u Zoo vrtu'

U nekim krajevima Hrvatske postoji običaj umivanja laticama cvijeća, negdje na Cvjetnicu, a negdje na Veliku subotu. U sjeverozapadnoj se Hrvatskoj, u koju uključujemo Zagrebačku, Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju, na Veliku subotu prije bdjenja često pale uskrsni krijesovi, tzv. vuzmenke. Vatru ispred crkava pripremaju vjernici, a pale je kresanjem kamena o kamen.

Jesus Christ Superstar filmske preporuke 5 top filmova za uskrsne praznike

Kada se vatra zapali, vjernici potpaljuju komade drveta i na taj način prenose blagoslovljenu vatru kućama. Jedan od vrlo starih običaja uz more je običaj izrade klepetaljki i čegrtaljki, najrašireniji u središnjoj Dalmaciji i Konavlima. Klepetaljke su se izrađivale tako da bi na kraj drvene daske montirali mali kotač koji je bio povezan s metalnim zupcima i udaraljkama koje bi se prilikom vožnje vrtjele i klepetale, piše Narod.hr

uskrsni zec ZANIMLJIVA PRIČA Znate li zašto je baš zec simbol Uskrsa?

Na Uskrs svi prvo moraju blagovati blagoslovljenu hranu. Uskrsni ručak uvijek je obilan. U sjevernoj Hrvatskoj jede se kokoš ili purica, a južnije od Karlovca janjetina. Na moru se poslužuje i najbolja bijela riba. Prilog je uvijek obilan, a tu su još i mladi luk i hren. Prije jela u Slavoniji, obvezno je bilo prvo probati malo posvećene soli, pomoliti se uskrslom Gospodinu, pa tek onda uživati u bogatoj trpezi, piše Radio NG. Na Kvarneru se za ručak obično blaguju specijaliteti morskih plodova ili bijela riba uz vino. 

Obojena jaja JESU LI BOJE OPASNE? Obojena jaja smijete jesti samo dva dana

U Slavoniji se obično na Uskrs ide na svečanu misu, a tko bi prvi došao kući s posvete, za njega bi se govorilo da će cijele godine biti najvrjedniji. Nezaobilazan običaj na blagdan Uskrsa nakon Svete mise i objeda je i tradicionalno tucanje jajima među djecom.  

Video: Pitali smo građane koliko poznaju uskršnje blagdane

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas