Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brseč

Najmanje kazalište u gradu na litici i plaža iz snova do koje se može padobranom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/11
03.08.2021.
u 09:04

Teatar Oz ima samo 26 kvadrata, cijelo ljeto ovdje su predstave za djecu, a vodi ga saksofonist Toni Železnik sa suprugom Mihaelom Sirotnjak

Grad na litici krije – najmanje kazalište na svijetu. Vratit ćemo se u teatar od 26 kvadrata, ali prvo idemo u đir po srednjovjekovnom gradiću, njegovim uličicama i šareno obojenim prozorima na kućama. Idila! Malo je ovo mjesto, od 80 stanovnika i 45 kućnih brojeva.

– Nema hotela... – govore domaći.

Kuće bi tu dvoje turista moglo prebrojiti na – prste, no šetati ovim gradićem na granici Kvarnera i Istre je kao da je turist negdje na otoku, recimo na Mljetu. Ili u nekom malom mjestu na Cresu. Rijetki domaći turisti zalutaju u Brseč, mnogima je draža Mošćenička Draga, Opatija ili Crikvenica. Ili im je Brseč negdje u magli. Šteta! Na kraju grada, u posljednjoj kući, odakle nema više dalje, Maja Franković (69), jedna od naših najpoznatijih umjetnica suvremene grafike, kaže:

– Kad turisti zalutaju tu do moga vrta, često me pitaju kako će do plaže, a ja im kažem da im je najbrže padobranom jer smo 157 metara iznad mora. Dalje više nema puta, treba ići okolo. A svi bi kroz moj vrt, i tako bar nekoliko puta dnevno vodim iste razgovore – kaže profesorica Franković.

1/12

Zvuk bariton saksofona

Ta plaža Klančac, dolje u dubini ispod njezina vrta, jedna je od najljepših na Jadranu, idealna za Instagram, nema kafića, samo more, stijene i ljepota. Treba biti oprezan, prilično je strmo, ali se isplati spustiti. Ma treba doći iz metropole makar na jednodnevni izlet i kupanje. I zimi tu mora da je lijepo, spoj staroga grada i plaže kao iz magazina. Profesor Bernard Franković, nekad dekan Tehničkog fakulteta u Puli, dodaje:

– U gradu, iako malom, nekoliko je mjesta na kojima se nalaze tragovi glagoljice. Jedan je kod Hrelje, drugi na pragu ulaska u stari grad kod najmanje kuće, treći na prozoru Teatra Oz, pa na susjednoj kući, ima ih... Na jednom piše “i kada se svrši ta sakrštija”.

Sve je tu blizu, nadohvat ruke, minijaturno. Samo je jedna pizzerija, odnosno kafić Sisol, te konoba Batelan. Može se obići i rodna kuća Eugena Kumičića, na čijem je katu i – apartman, a zvuk bariton saksofona čuje se iz susjedne kuće.

Toni Železnik (55), umjetnik koji je svirao s Gustafima, Let 3, Šajetom..., proviruje kroz vrata...

– Uđite u Teatar Oz, ovo je najmanje kazalište na svijetu – govori nam Toni i odlaže bariton.

I zaista, pozornica, gledalište, sve je tu u jednoj maloj sobi. Jedino za biljetera nema mjesta, on karte prodaje ispred kazališta. Teatar je prvenstveno za klince, cijelo je ljeto u pogonu, a čest gost teatra bio je i Mladen Kušec.

– Najmlađi gost? Moja kći Leda bila je u publici kad je imala jednu i pol godinu. Klinci su oduševljeni, vole doći k nama. Na mjestu na kojem je bila ambulanta, sad se čuje smijeh... – govori Toni.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Češnjak sjajan, vampira nema

Kako se ljetni dani krate u Brseču?

– Slušamo jazz... Jedan sam dan slušao album pijanista Keitha Jarretta, i kucnuo mi na vrata Talijan. Bio je toliko oduševljen da netko sluša jazz u ovako malom mjestu pa je odlučio da će i on ovdje ostati. Trebao je ići na Cres, no proveo je cijeli godišnji u Brseču, družili smo se. Malo je mjesto, tu je mir, svatko ima vremena i mjesta za sebe – govori Železnik.

Susjeda Barbara vraća se iz ribarnice, stane kraj teatra i kaže:

– Češnjak!? Brseč je poznat po češnjaku kao Lika po krumpiru, ovdje raste najbolji češnjak u zemlji. Kilogram je 150 kuna jer ga ima malo, zemlja je tu škrta. No, tko ga uspije probati, osjeti razliku. Zapamtite – Brseč = češnjak.

Znači, vampira u Brseču nema?

– Ne!

Društvu se, a ovdje se zaista svi znaju jer ih je samo osamdesetak, priključuje i Nadan Uhač (76).

– Ribari su naš zaštitni znak. Love se tu skuše, papaline, srdele, inćuni... A dolaze nam i alpinisti, penju se mnogi od mora sve gore do grada. Imamo i blues festival, poznati malonogometni turnir, mlin za masline iz 17. stoljeća radio je do sedamdesetih prošlog stoljeća. Zadnji je mlinar bio Hrelja, pa Belić... – nabraja Uhač.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Što turisti mogu raditi u Brseču?

– Planinariti, kupati se.

Je l’ pao tko s litice, iz grada u more?

– Ne... Nitko. Nikad.

Noćenja su od 60 eura naviše. Hotela nema, sve je tu malo, blizu i lijepo. Kao na otoku, a nije nego na litici. A plaža krije raj... 

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 10

Raznolikost smještaja 6

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 8

Kulturni sadržaji 10

Opskrbljenost 7

Autohtonost 10

Opći dojam 10

Ukupna ocjena 90
 

Poredak

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. STARIGRAD 94

4. BRODARICA 92

5. LOVIŠTE 91

6. BRSEČ 90

7. DUĆE 89

8. PISAK 89

9. ZATON 89

10. SUKOŠAN 88

11. SELCE 89

12. NOVIGRAD 87

13. PROMAJNA 87

14. BLACE 85

15. MOLUNAT 85

16. RAŽANJ 85

17. DRAGE 83

18. IČIĆI 83

19. SEGET VRANJICA 82

20. SRIMA 82

21. TRSTENO 81

22. GREBAŠTICA 80

23. KLIMNO 

24. LIŽNJAN

25. MARČANA

26. SAVUDRIJA

27. SENJ

28. SVETA MARINA

29. VABRIGA

Mošćenićka Draga - Sve je u ritmu bluesa, koji tu pjeva i prvi čovjek mjesta

Mošćenička Draga je mala ljepotica puna turista. Traži se soba više, a osim prekrasnih plaža i sjajne hrane u restoranu “Zijavica” kod Stivena Vunića (jedan od chefova koji je danima pomagao na potresima pogođenim područjima), ima događanja da ih je teško sve pohvatati.

– Kod nas se ljetuje u ritmu bluesa, nedavno su nastupali Soul Fingers, svira se svake večeri. Imamo trećinu više gostiju nego lani, a na 70 posto smo od 2019. godine. Hoteli “Marina” i “Mediteran” su puni govori prva dama turizma Mošćeničke Drage, uvijek nasmijana Nensi Dretvić koja svako ljeto veselo dočekuje Večernjakovu turističku patrolu, pomaže što god treba.

Trenutačno je 3000 gostiju, što je za malo mjesto puno, inače ih je u Dragi zimi oko 700. Na Danu općine nedavno su svirali i Gustafi, što ne čudi jer je i prvi čovjek mjesta blueser, Riccardo Staraj ima i vlastiti sastav Midnight Blues Band. Opušteno je ovdje u Dragi, uvijek veselo.

– Za goste smo osmislili aktivno ljeto s licenciranim vodičima, vodimo ih povijesnom mitskom stazom do Trebišća te na interpretacijske šetnje skalinama ili biciklima do Mošćenice. To je uvod u veliki “Outdoor Weekend” koji se održava drugog vikenda u rujnu. Uz to, u Galeriji Zajednice Talijana otvaraju se svaki tjedan nove izložbe, a potkraj rujna održava se mošćenički Pinel, međunarodna likovna kolonija... – kažu u Dragi.
 

 

 

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
12:16 03.08.2021.

Kad pocinje sezona?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije