Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberački raj, Žamarija

Kuhaju ono što sami uzgajaju na svom OPG-u

Žumberački raj, Žamarija
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
26.10.2020.
u 11:52

Pastrva se vadi iz ribnjaka kada je gost naruči, a poslužuje se uz blitvu i krumpirove police. Porcija je obilna, a stoji 60 kuna

Iz Kostanjevca idemo prema Jurkovu Selu, gdje prolazimo pokraj hostela Flores, pa nastavljamo put ka Žamariji. Zaustavljamo se nasuprot kuće u kojoj se iznajmljuju apartmani, na parkingu “Žumberačkog raja”. Vlasnici Dragica i Petar Miljenović, koji su nas na prvu “kupili” ljubaznošću, nisu mogli dati bolje ime restoranu, komentiramo promatrajući ljupke drvene sjenice nedaleko od kojih se uređuje stara drvena kuća u kojoj će biti apartmani, stolove ispred restorana te prostranu i lijepo uređenu unutrašnjost.

Zatim izlazimo pa se uz ribnjak spuštamo k Juri, dvanaestogodišnjem vijetnamskom prascu koji se obožava češkati. Dvije su male vijetnamske svinje u nastambi do njegove. U blizini je potok, trava je prekrila imanje i djeca tu mogu uživati u nesmetanom trku ili se pak zadržati kod tobogana... Dragica i Petar imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, uzgajaju ovce, imaju svoje povrće, a hranu koju proizvedu plasiraju kroz restoran, otvoren svakoga dana, izuzev ponedjeljka, od 11 do 20 sati.

Foto: Robert Anić/Pixsell

– Najbolje je domaće – kaže Dragica kod koje gosti mogu uživati u svježoj pastrvi s roštilja ili u kukuruznom brašnu koja s dvije vrste priloga – blitvom i policama – stoji 60 kuna, juhama s domaćim rezancima, gulašu, krvavicama, odojku, janjetini... Sva su jela s prilogom. Ne kupuje se ništa izuzev nekih začina. Od slastica tu su štrudle i zlevanka, a ako gosti sve pojedu, ispeći će vam palačinke i namazati ih finim domaćim pekmezom. Najviše je posjetitelja u dane vikenda, no prethodna najava za dolazak u “Žumberački raj” nije potrebna, osim u slučaju većih grupa kojih sada gotovo da više i nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije