Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi preporučuju

Kako pripremiti savršen rižoto? Samo slijedite upute chefice hotela Esplanade, Ane Grgić Tomić

Hotel Esplanade
24.02.2023.
u 07:00

Danas je na meniju kremasti rižoto od jadranskih kozica s kremom od komorača, rajčica i uljem od bosiljka. U ovom jednostavnom receptu sastojke možete prilagoditi vlastitom ukusu, a ključ izvrsnog okusa bez ikakve sumnje je bijelo vino koje jelu daje posebnu notu.

– Rižoto je moj apsolutni favorit koji pripremam u bilo koje doba godine sa sezonskim namirnicama. Recept je iznimno jednostavan te sastojke možete prilagođavati svojem ukusu. Nakon kreiranja mnogih recepta za rižoto, smatram da je bijelo vino ključ izvrsnog okusa. Ono daje posebnu notu jelu te se odlično slaže s teksturom i okusom riže. U ovoj verziji rižota koristila sam jadranske kozice koje su, osim što su jednostavne za pripremu, bogate korisnim nutrijentima. Začinsko bilje možete dodavati po svojoj želji i time u potpunosti preobraziti svoj rižoto. Ovo je jelo savršeno za svaku prigodu, od rođendana do blagdana. Toplo vam savjetujem da barem jednom napravite rižoto po ovom receptu. U slast! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Kremasti rižoto od jadranskih kozica s kremom od komorača, rajčica i uljem od bosiljka

Za 4 osobe, vrijeme pripreme 45 minuta

Sastojci za ulje od bosiljka:

  • 50 g svježeg bosiljka
  • 1 dl suncokretova ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Listiće bosiljka odvojite od stabljike te ih temeljito operite. Zakuhajte vodu u loncu do vrenja te dodajte listiće bosiljka. Blanširajte ih jednu minutu. Zatim listiće prebacite u ledenu vodu kako biste ih “šokirali”da zadrže svoju prirodnu zelenu boju. Suncokretovo ulje
i listiće bosiljka dodajte u posudu za miksanje štapnim mikserom ili stavite u blender. Miksajte ili blendajte na najjačoj brzini dvije minute. Tekućinu zatim procijedite kroz gazu za cijeđenje u posebnu posudu. Posudu zatim stavite u hladnjak kako bi se dobiveno ulje ohladilo.

Sastojci za kremu od komorača i rajčica:

  • 6 zrelih rajčica srednje veličine
  • 1 komorač
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol, papar, šećer

Priprema:

Rajčice i komorač temeljito operite i narežite ih na manje kocke. Na tavi zagrijte maslinovo ulje s nasjeckanim lukom te dodajte kockice komorača i rajčice. Presotirajte ih sve dok ne poprime lijepu koricu. U tavu zatim prelijte povrtni temeljac te posolite i popaprite dobivenu smjesu. Po želji dodajte i prstohvat šećera. Kada povrće omekša, prebacite ga u blender te dobro blendajte sve dok se povrće ne sjedini i nastane krema.

Sastojci za rižoto:

  • 320 g riže (arborio ili carnaroli)
  • 1,2 l povrtnog temeljca
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 manji crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 g maslaca
  • 80 g grana padano sira
  • 150 ml bijelog vina
  • 5 g svježeg timijana
  • 400 g svježih jadranskih kozica (očišćenih)

Foto: Hotel Esplanade

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi, po mogućnosti s debelim dnom. Crveni luk sitno nasjeckajte te dodajte na zagrijano ulje. Kada luk postane proziran, dodajte režanj češnjaka i grančice svježeg timijana. Sve dobro promiješajte te dodajte sirovu rižu. Sad ponovo dobro promiješajte i dodajte bijelo vino. Sastojke miješajte sve dok bijelo vino ne ishlapi te nakon toga dodajte povrtni temeljac. Izričito je važno da cijelo vrijeme miješate rižu kako bi se škrob što bolje oslobodio iz zrna riže. Nakon što temeljac također ispari, dodajte jadranske kozice. Kozice presotirajte s rižom dvije minute te dodajte kremu od komorača i rajčice. Posolite, popaprite te po želji dodajte i koricu limuna. Po potrebi dodajte još povrtnog temeljca te kuhajte sve dok riža ne postane „al dente“. Za kraj ugasite vatru, dodajte maslac, grana padano sir i dobro promiješajte dok rižoto ne poprimi glatku i kremastu teksturu. Kod serviranja rižoto prelijte uljem od bosiljka.

 

Komentara 1

UN
Unel29
13:31 26.02.2023.

Đe'š pomidor i kozice miješati. Cijeli rižoto potom ne daje na ono što bi trebao. Na kozice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije