Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puca od zdravlja

Krem juhu od čičoka poslužite sa čipsom za koji vam također dajemo recept – zaljubit ćete se u kombinaciju!

Hotel Esplanade
28.11.2022.
u 04:58

Čičoka je na prvi pogled neugledan gomolj, ali nemojte da vas izgled zavara jer se u njemu krije pravo bogatstvo energije i zdravlja. Korijen čičoke u sebi krije aminokiseline, minerale i vitamine koji su neophodni za jačanje imuniteta i cjelokupnog zdravlja.

Za pripremu ove fantastične juhe potrebni su vam svježi i zdravi sastojci koje nije teško nabaviti u jesensko doba. Ovakva kremasta juha koju savršeno nadopunjuje hrskavi čips od čičoke može se poslužiti kao topla dobrodošlica kada vam dolaze gosti, slastan obrok djeci nakon škole ili u njoj možete uživati tijekom radnog dana. Dobar tek, budite kreativni i uživajte u plodovima jeseni!, poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Krem juha od čičoka

Sastojci:

1500 g čičoka 

100 g celera

100 g crvenog luka

50 ml maslinova ulja

200 ml bijelog vina

1500 ml povrtnog temeljca

svježa majčina dušica

200 ml vrhnja za kuhanje  

prstohvat soli

bijeli papar

kockica maslaca (po želji)

Priprema:

Presotirajte narezani luk, celer i čičoke na maslinovu ulju sve dok povrće ne uvene. Zatim podlijte bijelim vinom. Nakon što vino ishlapi, povrće zalijte temeljcem i dodajte nasjeckanu svježu majčinu dušicu. Nastavite kuhati sve dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar. Nakon što sve prokuha, juhu izmiksajte pomoću štapnog miksera. Naposljetku možete po želji dodati kockicu maslaca kako bi jelo postalo što kremastije.

Čips od čičoka

Sastojci:

3 komada čičoka

500 ml biljnog ulja

sol

Priprema:

Dvije ili tri čičoke dobro operite (nemojte guliti!) i narežite sjeckalicom na kolutiće 1-2 mm debljine. Ulje zagrijte na maksimalno 95 stupnjeva (ulje ne smije biti prevruće jer čičoka jako lako izgori). Kolutiće pecite 2-3 minute dok ne poprime žuto-zlatnu boju. Izvadite iz ulja, kolutiće stavite u papirnati ubrus da upije masnoću i posolite.   

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije