Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljica gastronomije

Je li rajčica voće ili povrće? Jedno je sigurno - nikada nije za baciti, a evo i zašto

Shuterstock
25.08.2020.
u 10:45

Rajčicu danas možemo pronaći više ne samo u osnovnoj crvenoj, već u cijelom spektru boja. Uz to, ona je prisutna u različitim oblicima i dimenzijama

Svijet je predivan u svom izobilju. Recimo, postoji puno toga čemu s pravom odgovara pridjev kraljevski ili rajski. Zato ne treba čuditi da i mnogi izbori za najljepšu djevojku imaju u svom imenu riječ kraljica. Tako imamo izbor za kraljicu Hrvatske, kraljicu Zagreba ili bilo kojega drugog grada.

I u gastronomiji imamo kraljicu, ne jednu, a uvijek se taj epitet odnosi na jednu od namirnica ili njezin specifičan dio. Možemo sada glasati, nadvikivati se, suprotstavljati mišljenja, ali za mene je u ljetnoj sezoni samo jedna namirnica prava kraljica: rajčica! Ulijećem u ovaj teren još dok se vode burne i argumentirane rasprave o tome o čemu, uopće, razgovaramo? Je li rajčica voće ili povrće? Meni je, zapravo, svejedno, ja je tretiram kao kraljicu. Jer ima sve: izgled, boju, okus, teksturu... Ona je Miss i kraljica ljeta. Kraljica rajčica, rajska rajčica, paradajz (paradise), poma... Brojnim se imenima naziva ta predivna namirnica. Ali, ona nije samo lijepa i mirisava. Ona je intrigantna! A evo i zašto je kod mene zaslužila titulu kraljice ljeta. Rajčicu danas možemo pronaći više ne samo u osnovnoj crvenoj, već u cijelom spektru boja. Uz to, ona je prisutna u različitim oblicima i dimenzijama. Na kraju, svaka rajčica ima svoj poseban, jedinstven okus. U Hrvatskoj, pak, pretežno se uzgaja klasična crvena rajčica, od najmanje cherry do njezinih znatno krupnijih sestara.

Ne znam jeste li primijetili, ali u zadnjih nekoliko godina naši su OPG-ovi počeli uzgajati žute, crne, zelene, smeđe... rajčice. I nisu otrovne, prirodne su i vrlo ukusne. Ima ih duguljastih, valjkastih, okruglih, u obliku srca… Izgleda da smo se, napokon, i mi u Hrvatskoj opustili te napokon počeli shvaćati da rajčica ne mora biti samo crvena. Još kad bismo shvatili da imamo vjerojatno jedno od najboljih podneblja za uzgoj rajčica puna okusa, slatkasto-kiselkastih, oblika kakav želimo i da se ponosimo našom rajčicom. Umjesto toga, mi uvozimo i divimo se talijanskim rajčicama. Sad ću vam priznati koja od rajčica je kraljica. Sigurno, to je rajčica ubrana u blizini Imotskog, kod rijeke Vrljike, i najbolja je koju sam ikada probao! Ima predivan slatkasti okus, pa kad probate jedan zalogaj ili pola cherry rajčice stavite na jezik, kažete mmm..., još, još. Rezultat je to ne samo prirodno plodnog tla i podneblja bogatog djevičanski čistom vodom već i svim onim mineralima koji joj daju jedinstvenost.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

O pripremi rajčice, kad bismo popisali i dali sve recepte koji bi zaokružili njezinu potpunu iskoristivost, trebalo bi napisati ne udžbenik, već enciklopedijsko izdanje. Rajčica nikad nije za baciti. Čak i kad je, na vlastito iznenađenje, nađete negdje u dnu hladnjaka, zaboravljenu. Iskorištavamo je potpuno, svaki dio, od srčike pa sve do kože, bez obzira na to bila iznutra ili izvana tvrda ili mekana. Rajčica će vam uvijek puno dati. Samo treba znati, i pitati.

Kad se prošećete tržnicom puno puta možete naići na mekaniju, zreliju rajčicu koja je u pola cijene jer će se vjerojatno baciti. Ja prvi neću dopustiti da se baci, ja ću je kupiti i ispeći te napraviti dobar džem od rajčice. Ili, pak, najfiniju juhu od rajčica. Kako se radi, u čemu je tajna? Rajčica tijekom pečenja počinje ispuštati svoje slojevite i dubinske okuse i tako jednostavno zablista u punom sjaju. Poslužimo je uz par kapi ulja od bosiljka ili par kapi nekog finog maslinova ulja i hrskavac od domaćeg kruha s dimljenim kozjim sirom. Ako se pak odlučimo kupiti čvrstu rajčicu, onda prema njoj treba imati poštovanja i napraviti carpaccio od rajčice poslužen s malo cvijeta soli i lagano pikantnim maslinovim uljem. Kraljevski objed s kraljicom. I sve bi to bilo lagano kad ne bi postojale one male džepne venere, preslatke cherry rajčice. Možemo ih jesti sirove, a možemo ih, primjerice, i marinirati. Danas odabirem ovaj način koji dijelim s vama: marinirat ću ih punih 12 sati u soku od naranče i limuna, a zatim staviti da se lagano peku. Poslužit ću ih uz kremasti domaći sladoled od paške skute i listiće šarenog bosiljka. Jednostavno, senzacionalno, dostojno kraljice u smislu tretmana, a kralja za trpezom. Na kraju koristim priliku da ovo istaknem: trebamo se zamisliti i razmisliti zašto se više ne ponosimo našom domaćom rajčicom, pogotovo onom iz okolice Imotskog koja može pobijediti na natjecanju za rajčicu kraljicu svijeta. Neodoljivo slatko “stvorenje”!

Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije