Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKE POKAZUJU

Iz zatvora najprije izlaze psihopati

10.02.2009.
u 07:09

Prema navodima stručnjaka iz Kanade najveću šansu za puštanje iz zatvora imaju psihopatološki zatvorenici, iako statistike pokazuju da se radi o populaciji koja najčešće ponovi kazneno djelo.

Zatvorenici s dijagnozom mentalnog poremećaja imaju dva i pol puta veće šanse za puštanje na uvjetnu slobodu od zdravih zatvorenika. Brojke su pokazale da psihopati najčešće prekrše uvjete u roku od godinu dana, te su primorani vratiti se u zatvor.

U slučaju zdravih prijestupnika, vraćaju se u prosjeku dvije godine nakon puštanja. Najproblematičniji su psihopati koji imaju pedofilske sklonosti, budući da studije pokazuju da se najčešće nalaze pred sucima za kaznena djela. Ovu čudnu pojavu stručnjaci objašnjavaju profilom psihopata: karakterizira ih emocionalna inteligencija i sposobnost komuniciranja, ali u isto vrijeme su patološki lažljivci koji nemaju nikakvih moralnih granica.

Kao takvi u stanju su zavarati čak i psihologe koji sjede u odboru za puštanje zatvorenika na uvjetnu slobodu. Susan Bryne, predstavnica britanskog udruženja psihologa, navela je da se broj ovakvih slučajeva uvelike povećao u zadnjem desetljeću. Izjavila je da su u Ujedinjenom Kraljevstvu psiholozi stalan čimbenik u vijeću za puštanje na slobodu tek od 2003. godine, ali da još nitko nije napravio analizu poput kanadskih kolega.

(P.S.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije