Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Dobra je za kosti i zube, a nema šećera ni kalorija: Sve prednosti mineralne vode

shutterstock
07.05.2020.
u 07:00

Iako su podijeljena mišljenja je li zdravija mineralna ili gazirana voda, stručnjaci zapravo nemaju što negativno reći o mineralnoj vodi.

Mišljenja o tome je li zdravija mineralna ili gazirana voda često se razlikuju. Za razliku od vode iz slavine, mineralna voda dolazi ravno iz zemlje pa je ljudi smatraju ljekovitom. Postoje određeni uvjeti koje gazirana voda mora imati kako bi se uopće mogla nazivati mineralnom vodom, prenosi Well and good.

Američka agencija za hranu i lijekove, FDA, navodi da sve što nosi naziv mineralna voda mora potjecati iz geološki i fizički zaštićenog podzemnog izvora. Također, minerali i drugi prirodni elementi moraju biti sastav vode, a ne biti kasnije u nju dodani. Ti minerali se razlikuju, ovisno o mjestu izvora vode.

“Nije sva voda ista. Neka ima veću koncentraciju minerala ili kombinaciju različitih minerala, poput željeza, kalcija ili natrija”, objašnjava dijetetičarka Nora Minno. No različita je i od ‘obične’ vode jer ima određene zdravstvene prednosti.

Uz to što pomaže da ostanemo hidrirani, mineralna voda pomaže da u organizam unosimo određene potrebne tvari. “Mineralna voda sadrži tvari nužne za zdravlje, poput kalcija koji nam je nužan za održavanje zdravlje kostiju i srca”, kaže dijetetičarka Abbie Gellman te dodaje kako su prijašnja istraživanja pokazala da su žene koje su pile mineralnu vodu punu kalcija, imale bolju gustoću kostiju i kralježnice. 

I drugi minerali u mineralnoj vodi imaju zdravstvene prednosti. Većina mineralnih voda sadrži željezo, koje je nužno za normalan rad mnogih organa u tijelu, tako i mozga. Uz željezo, mineralna voda sadrži i fluor, koji je važan za zdravlje zubi te razvoj kostiju, te kalij koji pomaže u kontrakciji mišića i regulaciji tjelesne tekućine. 

Još jedna prednost mineralne vode je što poboljšava želučane funkcije, a može zamijeniti nezdrava, gazirana pića, bez dodanih šećera i kalorija. Stručnjaci zapravo nemaju što prigovoriti mineralnoj vodi, osim da se ne preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom, zbog velike količine natrija.

Stručnjaci smatraju da mineralnu vodu možete piti svaki dan, pogotovo jer iz nje dobivate određene minerale koje ne dobivate kroz prehranu. No ako iz prehrane dobivate dovoljno minerala, nema potrebe piti je svaki dan.

Pogledajte kako održaavti težinu nakon 50. godine:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije