Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivena opasnost

Dezinficijensi su korisni, ali znate li što rade vašoj koži?

ZOONO
Foto: Shutterstock
1/3
28.09.2020.
u 14:36

Dezinficijense koristimo svaki dan, no jesmo li svjesni njihovih efekata na našu kožu i postoji li način kako manje nanositi alkoholne otopine na našu kožu?

S toplijim vremenom i više prilika za boravak na otvorenom, svi smo zaboravili na ožujak i travanj te se pouzdali u nošenje maski i dezinficiranje ruku kako bi se zaštitili od pandemije koja će obilježiti ovu, ali i naredne godine. Upravo su dezinficijensi bili jedna od „gorućih“ roba koja se u počecima epidemije nije mogla tako lako nabaviti, a jednom kada je postala dostupna našla se u svakoj jakni, automobilu i ladici na poslu. Male bočice pune otopina koje nas štite od zaraze postale su korištenije od mobitela i sada već bez razmišljanja koristimo čim dotaknemo nepoznatu površinu ili boravimo u zatvorenim prostorima.

Međutim, koliko god imali i pozitivnu stranu, prekomjerno korištenje takvih dezinficijensa može imati i lošu stranu koja može dovesti do još većih problema. Naime, pretjerano trljanje takvih otopina može oštetiti našu kožu, koja služi kao štit našem tijelu protiv bakterija, te putem malih infekcija i pukotina na ispucaloj koži služiti kao ulaz virusima  u naše tijelo.

Pravilno pranje i dezinficiranje ruku

Naravno, liječnici ističu važnost pravilnog pranja ruku i dezinficiranja, međutim, pretjerano korištenje može imati negativne strane. Iako alkohol štiti protiv bolesti, također negativno djeluje na udio ulja i vode koje se nalaze na koži, te na taj način isušuje kožu ruku čime one postaju grublje. Kod ljudi s osjetljivom kožom to može dovesti do kožnih iritacija, pa i težih slučajeva kožnih bolesti.

Foto: Shutterstock

Kako bi se zaštitili od bolesti, ali i sačuvali zdravlje ruku, kože, pa i tijela općenito, bitno je znati kako djeluju dezinfekcijska sredstva koja koristite te ih kombinirati s redovnim pranjem ruku toplom vodom i sapunom, te pravilnim sušenjem ruku, jer se patogeni mikroorganizmi lakše prihvaćaju za vlažne ruke. Naime, tradicionalni dezinficijensi trenutno uklanjaju patogene mikroorganizme s tretirane površine, što je svakako dobra stvar, međutim, njihov učinak je kratkotrajan i ne predstavlja dugotrajnu zaštitu. Njihovom primjenom se ne sprječava rekontaminacija kože ili površine potencijalnim patogenom, te je za održanu razinu zaštite potrebno nanovo nanositi dezinficijens i više puta dnevno.

Vojna formula koja se danas koristi u raznim primjenama

Stoga se pojavila nova generacija zaštitnih sredstava s nanotehnologijom i kvaternom amonijevom soli (3-trimetoksi-silil-propil-dimetil-oktadecil-amonijevim kloridom) kao djelatnom komponentom. Jedno od takvih inovativnih zaštitnih sredstava od mikroba je i ZOONO, proizvod koji nema boje, mirisa, ne ispire se, ekološki je prihvatljiv, nije zapaljiv i ne dovodi do iritacija kože i dišnog sustava. Prikladan je za uporabu kod djece, potpuno siguran za ljude i životinje, a smrtonosan za širok raspon mikroorganizama.   

Riječ je o formuli koju su znanstvenici usavršavali godinama, s anegdotalnim putem razvoja. Naime, nastao je tako da su njemački vojni znanstvenici 1930-tih godina dobili zadaću napraviti premaz za podmornicu koji je trebao spriječiti hvatanje algi i školjki za trup podmornice te joj tako omogućiti veću putnu brzinu. Bio je 60-ak godina u tajnoj vojnoj uporabi, a zadnjih se 10-ak godina njegove prednosti koriste značajno šire, pa su našli primjenu i u zaštitnim sredstvima od mikroba koje svakodnevno koristimo.

Foto: ZOONO

Zaštitni sloj

Primjena kvaternih amonijevih soli uz silikonski polimer koji se nalazi u ZOONO preparatima  omogućuje visoku zaštitu i sprječavanje rekontaminacije uz dugotrajan učinak, bez potrebe opetovanog nanošenja proizvoda, čime se čuva integritet kože i njena uloga fiziološke barijere. Jednostavno rečeno, ZOONO stvara zaštitni sloj oko vaše kože koji traje do 24 sata, čime štiti vaš organizam od patogenih mikroorganizama i u isto vrijeme čuva vašu kožu jer ne zahtijeva nanošenje svaki put kada dotaknete potencijalno kontaminiranu površinu, pa je idealan za djecu i zaboravne. Njegovu primjenu odobrila je i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Ista formula nalazi se i u ostalim ZOONO proizvodima za zaštitu površina od mikroba u vašem domu ili u poslovnim objektima, kao što su uredi, restorani ili obrazovne ustanove. Primjenom ZOONO zaštitnih sredstava na površini ostaje jedan molekularni sloj koji se prihvaća za površinu, uništava mikrobe te služi kao dugotrajna zaštita ako patogen primjerice bude nanesen nakon čišćenja. Taj zaštitni sloj na tretiranim površinama štiti od mikroba do čak 30 dana. Istovremeno, riječ je o proizvodima koji su jednostavni za uporabu, ne oštećuju materijal na koji se nanose, bez obzira je li riječ o tekstilu, metalu, plastici, kamenu ili staklu…a sigurni su za primjenu u blizini biljaka i životinja.

ZOONO proizvodi dokazali su svoju učinkovitost u vodećim laboratorijima diljem Europe i svijeta, a svi testovi su pokazali visoku učinkovitost u borbi protiv raznih patogenih uzročnika, poput MRSA, E. Coli, H1N1 svinjske gripe, listerije, pa čak i norovirusa. Mislite dugoročno na svoje zdravlje i priuštite svojoj obitelji dugotrajnu zaštitu zbog koje ćete mirno spavati i na koju nećete morati misliti svakih 5 minuta.

Sadržaj omogućio ZOONO

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije