Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi recept

Coca-Cola Hrvatska: Nikada nismo i nećemo mijenjati tajni recept

\'A worker checks his truck at PT Coca-Cola Amatil Indonesia\'s factory in Cibitung, Indonesia\'s West Java province, February 24, 2011. The Australian-based bottler and distributor for Coca Cola acro
Reuters/Pixsell
Autori: kh/VLM, ih/VLM
09.03.2012.
u 09:37

Prema novom receptu boja karamele imat će manje 4-metilimidazola, kemikalije koju je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih

Coca-Cola i Pepsi mijenjaju svoje recepte kako ne bi na boce morali stavljati upozorenje na opasnost od raka, a koje je u skladu s kalifornijskim zakonima, piše BBC.

Prema novom receptu boja karamele imat će manje 4-metilimidazola, kemikalije koju je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.

Već se isporučuje u Kaliforniji

Piće s promijenjenim receptom već se isporučuje u Kaliforniji, a u tvrtkama kažu da će novi recept učiniti proizvodnju još efikasnijom diljem SAD-a.

– Iako vjerujemo da nema opasnosti za zdravlje javnosti kojom bi se opravdala ova promjena, od svojih dobavljača karamele zatražili smo da to naprave kako naš proizvod ne bi bio predmet znanstveno neosnovanog upozorenja – rekla je predstavnica Coca-Cole Diane Garza-Ciarlante.

Kemikalija koja se nalazi u ovim pićima povezana je, prema jednom istraživanju, s rakom miševa i štakora, no nema dokaza da može utjecati na ljudsko zdravlje, kažu u američkoj udruzi za piće.

Bojilo na bazi karamela nije opasno

Iz Coca Cole Hrvatska poručili su pak kako bojilo na bazi karamela koje upotrebljavaju u proizvodnji svih svojih proizvoda nije opasno za ljudsko zdravlje i nikada to neće biti.

– The Coca-Cola Company neće mijenjati svjetski poznat recept Coca-Cole, stoji u priopćenju te dodaju:

– Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole ni na okus i kvalitetu proizvoda koje potrošači od nas očekuju. Naglašavamo pri tome kako smo i dosad unapređivali svoje proizvodne procese, ali nikad nismo mijenjali tajnu formulu te je ni sada nećemo mijenjati.

Iz Coca Cole Hrvatska još dodaju kako su ovu odluku donijeli jer smatraju da na proizvodima koji su potpuno sigurni za ljudsko zdravlje ne bi trebala biti istaknuta nikakva upozorenja.

– Ne slažemo se s odlukom koju je donijela savezna američka država Kalifornija i koja je znanstveno potpuno neutemeljena, a temeljem koje na proizvode koje su sve ostale regulatorne agencije diljem svijeta ocijenile sigurnima za ljudsko zdravlje treba stavljati upozorenja. I dalje ćemo se oslanjati na čvrste znanstvene dokaze kako bismo osigurali da naši proizvodi ne budu opasni za ljudsko zdravlje – zaključuju u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
10:25 09.03.2012.

Rak štakora da, ali nema dokaza za rak ljudi - nije bilo dobrovoljaca za provedbu tih ispitivanja....

Avatar Aristarh
Aristarh
10:32 09.03.2012.

Poštovani čitatelji preporučam vam pogledajte video uradak na yutube u dva dijela. Ugooglajte; upozorenje hrana.

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
10:22 11.03.2012.

voda majka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije