Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVNI ODMOR

Biciklizam, paraglajding, planinarenje, ribolov, jahanje...

25.10.2019.
u 09:05

Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje, i to ne samo u Lipiku, nego i u Požegi i Pleternici u kojima djeluje nekoliko konjičkih klubova

Da se u Slavoniji odlično jede i pije, poznato je odavno, no ako se pitate što biste tamo mogli raditi, evo nekoliko prijedloga kako provesti aktivan odmor u Požeško-slavonskoj županiji. Preferirate li biciklizam, bit će zanimljivo čuti da ovuda prolaze tri državne i 43 županijske ciklo rute, a najtraženiji biciklistički programi su oni koji spajaju hedonizam i rekreaciju. Takvih je najviše jer ova županija ima tridesetak vinarija na čak tri vinske ceste. Biciklirati možete na tri područja – Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, a svaka je staza upisana na interaktivnoj karti dostupnoj na stranicama TZ-a Požeško-slavonske županije i na mobilnoj aplikaciji Panonia Tour.

Također, nudi se i paraglajding na Psunju i Papuku. Među omiljenim letjelištima svakako je Omanovac, prekrasno izletište iznad Pakraca. Ni let ultralakim letjelicama, motornim zmajevima i Cessnom iznad Papuka jednostavno se ne propušta. U Parku prirode Papuk u blizini općine Velika prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice, a pogled iz zraka na guste šume poseban je doživljaj. Ovdje možete, dakako, i planinariti. Šetnja poučnim stazama, edukativni posjeti arheološkim nalazištima, prirodnim fenomenima i ostacima utvrda u Parku prirode Papuk pogodni su i za one slabije kondicije.

Park šuma i izletište Jankovac jedno je od najljepših mjesta na Papuku, a planinari neće propustiti duže i zahtjevnije staze među kojima je i atraktivna kružna tura Velički visovi. Najbolji pogled na Moslavinu i Slavoniju pruža se sa psunjskog izletišta Omanovac, brda Klikun i Starac u Pleternici atraktivna su izletišta, ali i omiljena odredišta za ljubitelje vina, a ako ste u Požegi, Stazom sokola uputite se do vidikovca Sokolovac na Požeškoj gori s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Da u Slavoniji postoji duga tradicija uzgoja konja, svjedoči i Državna ergela lipicanaca u Lipiku, koju je osnovao grof Izidol pl. Janković još 1843. Lipicanci su danas jedan od simbola ovog grada, a osim obilaska ergele posjetiteljima je na raspolaganju vožnja fijakerom i škola jahanja.

Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje, i to ne samo u Lipiku, nego i u Požegi i Pleternici u kojima djeluje nekoliko konjičkih klubova. Iskusni jahači i odvažniji rekreativci neće propustiti jahanje od Lipika do Pakraca uređenim Stazama lipicanaca i kune. U Slavoniji je ribolov tradicionalno jedan od najomiljenijih oblika rekreacije te se cijela obitelj može zabaviti na izletištima s ribnjacima kao što su Stari fenjeri i Zlatni lug pored Požege. A nije tajna da i lovci jednostavno vole Požeško-slavonsku županiju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije