Naslovnica Lifestyle Diva

Bez grižnje savjesti! Isprobajte recepte za krafne i kroštule!

Neka vas ne pokoleba činjenica što se i kroštule i krafne prže u dubokom ulju. Sve suvišne kalorije lako će se potrošiti u karnevalskoj povorci ili na plesu pod maskama
04. ožujka 2014. u 14:29 0 komentara 2918 prikaza
krafne i kroštule
Foto: Danijel Berković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Osim što smijemo ludovati i glumiti da smo netko drugi, u vrijeme poklada bez grižnje savjesti smijemo uživati i u tradicionalnim slasticama

KRAFNE

Sastojci:

1 kg Mješavine za krafne Podravka, 
1 Dolcela instant suhi kvasac, 450 ml mlake vode, 50 ml ulja (8 žlica), 300 g Džema od marelica Podravka ili 
300 g Lino lade duo

Priprema:

Mješavini dodajte kvasac, 50 ml ulja (8 žlica) i postupno dolijevajući vodu umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite sa odstoji 30-40 minuta. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu 0,5-1 cm te režite kalupom promjera oko 8 cm. Izrezano tijesto ostavite stajati još 15-20 minuta. Dignute krafne pržite u većoj količini dobro ugrijana ulja oko tri minute pokrivene poklopcem.

Zatim ih okrenite i kratko pržite otkrivene s druge strane. Pržene krafne odložite na papir da uklonite suvišnu masnoću. Uz pomoć slastičarske šprice tople krafne napunite džemom od marelica ili lino ladom. Još tople pospite šećerom u prahu.

krafne i kroštule | Autor : Danijel Berković/Pixsell Foto: Danijel Berković/Pixsell

KROŠTULE

Sastojci:

200 g Oštrog brašna Podravka, 3 žumanjka, 1 žlica šećera, 1 Rum šećer Dolcela, 2 žlice rakije, 1 žlica vrhnja, sol, šećer u prahu za posipanje,1 Vanilin šećer Dolcela, ulje za prženje

Priprema:

U prosijano brašno dodajte sol, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, rum-šećer, vrhnje i rakiju, pa s vodom umijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga pokrivenog oko pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte. Uz pomoć ukrasnog kotačića izrežite uže trake pa ih vežite u lagani čvor ili ih oblikujte po želji na drugi način. Oblikovane kroštule stavljajte pržiti u duboko vruće ulje.

Pržene kroštule stavljajte na upijajući papir, a zatim na tanjur i još tople pospite šećerom pomiješanim sa vanilin šećerom.

krafne i kroštule | Autor : Danijel Berković/Pixsell Foto: Danijel Berković/Pixsell

>>Prava krafna mora imati zlatni ‘strukić’ od prženja i biti puna marmelade

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.