Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Bebe rođene s većom glavom postaju uspješni odrasli ljudi

Shutterstock
02.10.2018.
u 07:51

U djetinjstvu su vas možda zadirkivali da vam je glava velika, ali sada možete hodati s visoko uzdignutom glavom, jer baš ona predispozicija je za dobre stvari u odrasloj dobi

Znanstvenici su dokazali kako su bebe rođene s velikom glavom intelignetnije i imaju veću šansu postati obrazovani i živjeti uspješnijih životom. Istraživanje je provela tvrtka UK Biobank, koja izučava kako genetske predispozicije i izloženost okolini utječu na razvoj bolesti pa su zaključili da je visoki stupanj inteligencije povezan s volumenom mozga. 

UK Biobank proveli su istraživanje na pola milijuna Britanaca kako bi otkrili vezu njihovig gena, te psihičkog i fizičkog zdravlja u odnosu na smjer kojem će im život otići. 

Za ovo istraživanje, znanstvenici iz Velike Britanije, Njemačke i SAD-a, pod vodstvom Sveučilišta u Edinburghu, analizirali su podatke 100,000 Britanaca između 37 i 73 godine, a pola milijuna uzoraka uzeto je iz prijašnjih istraživanja. 

Proučavali su sudionike na nekoliko načina, testirajući faktore poput verbalnog i numerološkog snalaženja, refleksa, odnosno vremena koje im je potrebno za reakciju, pamćenja i mogućnosti učenja. 

Rezultati su objavljeni u magazinu Nature journal, Molecural Psychiatry, a piše da su pronašli veliku povezanost između opsega glave i kognitivnih sposobnosti u djetinjstvu. Prosjek za opseg glave beba 36 cm za dječake i 35 cm za djevojčice, a oni rođeni s većim glavama pokazali su se uspješnijima. Imali su bolje obrazovanje, bolje poslove i slično. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije