Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižno priznanjep

Veljku Bulajiću nagrada za životno djelo

Veljko Bulajić portal (1)
Anto Magzan/PIXSELL
29.06.2013.
u 10:31

Svoju filmsku karijeru Bulajić je započeo u Rimu, gdje je bio s Fellinijem, De Sicom i drugim velikanima talijanskog filma, te je, kako kaže, posebno zahvalan Filmskom eksperimentalnom centru u Rimu za sve što je naučio

Rođen sam u talijanskoj kinematografiji, ali sam odrastao u hrvatskoj kinematografiji, kazao je Veljko Bulajić primajući sinoć u Rimu nagradu za životno djelo koja mu je dodijeljena na MedFilm festivalu. Na ovogodišnjem 19. MedFilm festivalu (od 21. do 30. lipnja) na kojem sudjeluje 40 zemalja Sredozemlja, Hrvatska je počasni gost i zbog njezina ulaska u Europsku uniju. Prikazano je 14 hrvatskih filmova, od kojih pet dugometražnih, a Bulajiću je dodijeljena nagrada za životno djelo na posebnom svečanosti održanoj sinoć u prostorijama muzeja MAXXI.

Predstavnik Europskog parlamenta u Rimu, Daniel Radcliff, koji je ujedno čestitao Hrvatskoj ulazak u EU naglasivši kako je Hrvatska uvijek bila u europskoj obitelji koja se sada njezinim povratkom ujedinjuje, pročitao je obrazloženje dodjele nagrade Bulajiću.

\"Nagrada Bulajiću za životno djelo znaci most između Sredozemlja i Europe. Bulajić je znao probiti nacionalne granice i otvorio je vrata filmu s bivšeg jugoslavenskog prostora, a uvijek mu je u prvom planu bio čovjek\", pročitao je, uz ostalo, iz obrazloženja Radcliff.

Svoju filmsku karijeru Bulajić je započeo u Rimu, gdje je bio s Fellinijem, De Sicom i drugim velikanima talijanskog filma, te je, kako kaže, posebno zahvalan Filmskom eksperimentalnom centru u Rimu za sve što je naučio. Zbog toga je kazao kako je rođen u talijanskoj kinematografiji, a odrastao u Hrvatskoj. Na svečanosti je bila i Cristiana Massaro, kćer producenta Giovannija Massara, koji je uvijek bio blizak Hrvatskoj kinematografiji i hrvatskim filmskim djelatnicima, te je bio koproducentom Bulajićevim filmovima. Tu je bio i poznati talijanski glumac Franco Nero, koji je, uz ostalo, glumio u Bulajićevu filmu Neretva, jednom od deset najboljih ratnih filmova na svijetu, a koji ovih dana snima u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije