Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiva akcija

U potrazi za hrvatskom riječju za ‘selfie’ najčešće se spominje – ‘sebić’

selfie
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
29.08.2014.
u 14:34

Najzastupljeniji prijedlozi bili su samoslika, sebić i osobnjača. Prijedlog sebić ocijenjen je kao najbolji prijedlog za novu riječ koja bi riječ selfie zamjenjivala u razgovornom stilu

U drugom broju časopisa Hrvatski jezik koji objavljuje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje posebnu pozornost plijeni tekst Antuna Halonje i Lane Hudeček “Pokloni svoj mi selfie”. U ovom popularno pisanom i aktualnom tekstu može se doznati kada se riječ selfie prvi put pojavila (rujan 2002. godine) te koje je uredništvo jednog uglednog rječnika baš tu riječ proglasilo riječju godine. Autori pišu i o potrazi za hrvatskom riječju koja bi zamijenila stranu riječ selfie, u kojoj su kreativnost pokazali studenti veleučilišta Vern’ iz Zagreba, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pokoji čitatelj Hrvatskog jezika navodeći riječi kao što su autofotografija, autoportret fotografija, autoportret, autoslika, digiportret, egoslik, fotoautoportret, jaslik, ja-slika, licić, osobna fotografija, osobna slika, osobnica, osobnjača, osobnjak, samnica, samnić, samo klik, samo slika, samoljubić, samoportret, samosličak, samoslik, samoslika, samoslikanje, samoslikavanje, samoslikić, samotret, seba, sebeljubić, sebeslik, sebič, sebičlika, sebičnost, sebičnjača, sebičnjak, sebić, sebićnica, sebifotkić, seboslik, segled, selbić, selfasnjača, selfić, solić, soloslika, svojfotkić, svojica, vlastoslik, zrcalka i zrcalnica.

Najzastupljeniji prijedlozi bili su samoslika, sebić i osobnjača. Prijedlog sebić ocijenjen je kao najbolji prijedlog za novu riječ koja bi riječ selfie zamjenjivala u razgovornom stilu, upravo u onom u kojem se riječ selfie najčešće upotrebljava, a riječ samoslika ocijenjena je kao najbolji prijedlog zamjene za riječ selfie u stručnom nazivlju. U drugom broju časopisa Hrvatski jezik objavljen je i tekst “I krokodili plaču” Barbare Kovačević o frazemu krokodilske suze te tekst Domagoja Vidovića “Od Batiste, Žvana do Balića, Ivana” o imenima.

>> Ako na ovoj plaži probate snimiti selfie, nećete se ugodno provesti

Komentara 13

MA
Matija Antun Relkovic
15:30 29.08.2014.

Mozda je prikladnije "samozadovoljnik".

Avatar fircik
fircik
15:04 29.08.2014.

Udvoje - parić, a grupni - grupić.

PU
Purgerskipajcek
15:54 29.08.2014.

Selfie po Vuku i istocnim komsijama je Ćukunvlastivoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije