Naslovnica Kultura Knjige

U potrazi za hrvatskom riječju za ‘selfie’ najčešće se spominje – ‘sebić’

Najzastupljeniji prijedlozi bili su samoslika, sebić i osobnjača. Prijedlog sebić ocijenjen je kao najbolji prijedlog za novu riječ koja bi riječ selfie zamjenjivala u razgovornom stilu
29. kolovoza 2014. u 14:34 13 komentara 5113 prikaza
selfie
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U drugom broju časopisa Hrvatski jezik koji objavljuje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje posebnu pozornost plijeni tekst Antuna Halonje i Lane Hudeček “Pokloni svoj mi selfie”. U ovom popularno pisanom i aktualnom tekstu može se doznati kada se riječ selfie prvi put pojavila (rujan 2002. godine) te koje je uredništvo jednog uglednog rječnika baš tu riječ proglasilo riječju godine. Autori pišu i o potrazi za hrvatskom riječju koja bi zamijenila stranu riječ selfie, u kojoj su kreativnost pokazali studenti veleučilišta Vern’ iz Zagreba, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pokoji čitatelj Hrvatskog jezika navodeći riječi kao što su autofotografija, autoportret fotografija, autoportret, autoslika, digiportret, egoslik, fotoautoportret, jaslik, ja-slika, licić, osobna fotografija, osobna slika, osobnica, osobnjača, osobnjak, samnica, samnić, samo klik, samo slika, samoljubić, samoportret, samosličak, samoslik, samoslika, samoslikanje, samoslikavanje, samoslikić, samotret, seba, sebeljubić, sebeslik, sebič, sebičlika, sebičnost, sebičnjača, sebičnjak, sebić, sebićnica, sebifotkić, seboslik, segled, selbić, selfasnjača, selfić, solić, soloslika, svojfotkić, svojica, vlastoslik, zrcalka i zrcalnica.

Najzastupljeniji prijedlozi bili su samoslika, sebić i osobnjača. Prijedlog sebić ocijenjen je kao najbolji prijedlog za novu riječ koja bi riječ selfie zamjenjivala u razgovornom stilu, upravo u onom u kojem se riječ selfie najčešće upotrebljava, a riječ samoslika ocijenjena je kao najbolji prijedlog zamjene za riječ selfie u stručnom nazivlju. U drugom broju časopisa Hrvatski jezik objavljen je i tekst “I krokodili plaču” Barbare Kovačević o frazemu krokodilske suze te tekst Domagoja Vidovića “Od Batiste, Žvana do Balića, Ivana” o imenima.

>> Ako na ovoj plaži probate snimiti selfie, nećete se ugodno provesti

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas