Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINOPREMIJERA

'Sumnja': Nestašni svećenik u katoličkoj školi

28.01.2009.
u 16:07

Godine 2005. američki pisac John Patrick Shanley osvojio je kazališnim komadom “Sumnja” nekoliko najvrednijih priznanja, uključujući Pulitzera i Tonyja. I na tome je mirne duše moglo ostati.

No nošem krilima uspjeha, Shanley nije mislio tako. Reaktivirao je redateljsku karijeru započetu prije dvadeset godina komedijom “Joe protiv vulkana” te odlučio prenijeti komad na veliko platno. Rezultat je jedan od najprecjenjenijih naslova koji uživaju status prestižnih filmova i koji se na idućim Oscarima natječe u pet kategorija.

Priča o časnim sestrama koje posumnjaju da odnos svećenika Flynna (Philip Seymour Hoffman) prema jednom učeniku nije onakav kakav bi Bog planirao počinje relativno zanimljivo. Isprva se čini da to neće biti klasična formula “je li to učinio ili nije”, nego svojevrsni traktat o sumnji kao pokretaču sudbina, no Shanley je definitivno precijenio svoje redateljske mogućnosti.

Početnička režija uključuje prvoloptaške postupke poput nakošenih kadrova u trenucima kada želi naglasiti duhovne raspade, metafore s lovom mačke i miša, rasipanjem perja i naletima vjetra, a tu su i fatalniji problemi s gradacijom odnosa koji počinju djelovati sve nategnutije; počevši od neshvatljivo ignorantskog odnosa dječakove majke u razgovoru s glavnom časnom sestrom (Meryl Streep) do verbalnoga obračuna časne sa svećenikom koji su postavljeni kao da junaci zapravo znaju mnogo više od gledatelja koji se imaju pravo osjetiti prevarenima.

Hoffman i Streepova dali su koliko su mogli i njihove je nominacije još nekako moguće objasniti “društvenim težinama”, ali ostale su uloge previše tanke da bi se opravdale nominacije za sporedne uloge i adaptaciju scenarija. U to nema sumnje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije