Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajna humanitarna akcija

Studenti medicine i ADU ovih blagdana donose zabavu, druženje i smijeh u staračke domove

Zagreb: Studenti ADU-a družili se sa štićenicima Doma za starije Maksimir
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
04.12.2023.
u 16:37

Od 4. do 18. prosinca u sklopu humanitarne akcije U vaše živote kap naše dobrote, osam domova za starije i nemoćne na području Zagreba korisnike će uveseljavati 20 studenata glume uz pratnju alumnija ADU-a, poznatih glumaca poput Ane Begić Tahiri, Olge Pakalović, Vedrana Mlikote, Ksenije Marinković, Gorana Navojca, Dražena Šivaka, Nine Violić, Nikše Butijera, Hrvoja Kečkeša, Barbare Nole i mnogih drugih.

Dok prosinačka histerija i konzumerizam obuzimaju grad, nekolicina mladih studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu posjećuju staračke domove i korisnicima oboljelima od demencije dostavljaju božićne poklone, i to upravo one koje su najiskrenije poželjeli i napisali svoje želje. Uz djecu, riječ je o zasigurno najkrhkijoj skupini u društvu, koja je nažalost često ili zapostavljena od svojih obitelji, zaboravljena i prepuštena sudbini u domu ili su u igri života naprosto ostali 'sami na svijetu' te nemaju nikoga da ih dođe posjetiti i pokazati im malo ljubavi i pažnje. 

A ove su im godine odlučili za Božić pokloniti nešto drugačije, a najpotrebnije – zabavu, druženje i smijeh! Udruga studenata Akademije dramske umjetnosti f420, tako je na inicijativu mladih kolega s Medicinskog fakulteta osmislila individualni program i sastavila glumačke timove za zagrebačke domove. Tako će od 4. do 18. prosinca u osam domova za starije i nemoćne na području Zagreba (Ksaver, Medveščak, Maksimir, Park, Centar, Sv. Josip) u prijepodnevnim satima odjekivati žamor i veselje nakon čitanja poezije, dramskih tekstova, izvođenja sketcheva i pjevanja. Korisnike će uveseljavati 20 studenata glume koji su se prijavili uz pratnju alumnija ADU-a, poznatih glumaca poput Ane Begić Tahiri, Olge Pakalović, Vedrana Mlikote, Ksenije Marinković, Gorana Navojca, Dražena Šivaka, Nine Violić, Nikše Butijera, Hrvoja Kečkeša, Barbare Nole i mnogih drugih.

Jutros je prva ekipa mladih božićnih avatara posjetila Dom za starije osobe Maksimir i uz podršku poznatih glumaca Ane Begić, Olge Pakalović i Nikše Butijera izvela prigodni program koji je osmislio student Kazališne režije i radiofonije, Toma Serdarević.

Budući glumci, Angela Stipić, Lav Novosel i  Lucija Nera Đurić čitali su izbor poezije i proze. Program je završio uz gitaru, pjesmu, kolačiće i predivno druženje.  

Program se nastavlja već prekosutra u Domu za starije osobe Sv. Josip Zagreb uz mladi glumački tim: Anu Doru Bajto, Luciju Jakupčić i Andreja Bartula Jabuku te poznate glumce Ninu Violić i Hrvoja Kečkeša.

Ovaj projekt je 2022. godine dobio zaista velik odaziv te je u vrlo kratkom vremenu uspješno pripremljeno čak 366 poklona i posjećeno čak sedam domova u gradu Zagrebu te tri doma u Slavoniji. Program se sastojao od posjeta članova sekcije Psihijatrija s Medicinskog fakulteta odjelima, druženja s korisnicima uz kavu i slatkiše te podjele poklona. Sve to uz mnoštvo smijeha i suza radosnica! Potaknuti ovim neopisivim emocijama i neprocjenjivim prošlogodišnjim iskustvom, ove godine organizatori su odlučili akcijom obuhvatiti i socijalno ugrožene sugrađane te je zato proširen popis potrebitih korisnika u Slavoniji, a uz njih su dodani i posjeti domovima u Petrinji, Glini i Sisku. Time je ova akcija obuhvatila čak 500 korisnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije