Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Splitsko ljeto otvara se operom "Povratak mornara"

U grad se nakon ratovanja vraća pobjednička flota s velikim idealima i suočava sa stvarnošću, zatiče korumpiranog gradonačelnika. Građani oduševljeno dočekuju mornare, ali najviše slave hrabrog vođu mornara Pietra...
12. srpnja 2013. u 13:52 0 komentara 18 prikaza
Splitsko ljeto, 2013., opera, Povratak mornara

Premijerom opere \"Povratak mornara\" Franza von Suppea u nedjelju, 14. srpnja,  na Peristilu će započeti 59. Splitsko ljeto,a  festival koji će potrajati do 15. kolovoza otvorit će njegov pokrovitelj Ivo Josipović, predsjednik RH.

- Ova izvedba u Splitu zapravo je suvremena praizvedba Suppeove  romantično-komične opere \"Povratak mornara\" koja je praizvedena  1885. u Hamburgu. Radnja se događa u Dalmaciji, najvjerojatnije na Hvaru. Tema je univerzalna, povratak ratnika poslije dvadesetak godina. Režija se može radit aktualno, a s druge strane, riječ je o jednoj \"veseloj razglednici\". Partitura je bila izgubljena, smatralo se da je izgorjela u požaru, ali ju je, na sreću, 2007. godine u SAD-u pronašao renomirani talijanski dirigent Adriano Martinolli, kaže uoči premijere maestro Tonči Bilić, intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta.

Posebnu pozornost, prema njegovim preporukama, treba posvetiti mladim, ali već afirmiranim,  izvrsnim solistima: Ljubomiru Puškariću, Gorani Bjondić, Ozrenu Bilušiću, Stjepanu Franetoviću i Špiru Bobanu.

\"Povratak mornara\" opera je u dva čina od kojih svaki traje oko 45 minuta. U grad se nakon ratovanja vraća pobjednička flota s velikim idealima i suočava sa stvarnošću, zatiče korumpiranog gradonačelnika. Građani oduševljeno dočekuju mornare, ali najviše slave hrabrog vođu mornara Pietra. U luci se događa i vrlo intimna drama mladih ljubavnika Jele i Nikole čiji brak pokušava spriječiti Jelin staratelj, gradonačelnik Quirino koji, budući da želi sam oženiti lijepu Jelu, koristi svoj položaj i unovačuje Nikolu ne bi li se na taj način riješio suparnika. Njegove spletke osujeti Pietro koji je u međuvremenu saznao da je Jela njegova kći. On je, naime, prije 20 godina bio prisilno poslan na more i tako bio spriječen da se vjenča s ljubavlju svog života, Jelinom majkom.

- Kako je već u libretu istaknut problem s gradonačelnikom iz 19. stoljeća, lako se da zaključiti da se radnja događa gdje drugdje, nego u Splitu, šaljivo će Leo Katunarić redatelj i scenograf opere \"Povratak mornara\" najavljujući vrlo dinamičnu predstavu u kojoj je Zbor HNK Split na sceni pedesetak minuta i stalno pjeva.

Premijernom izvedbom na Peristilu ravnat će maestro Loris Voltolini, a uz Zbor i Orkestar HNK Split nastupit će KUD Jedinstvo i KUD Filip Dević.  Kostimografiju potpisuje Najda Kromić.

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.