Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požurite s kupnjom ulaznica za Četiri tenora

S koncertom Četiri tenora i jednom od tri izložbe na dar, vaš će doživljaj umjetnosti biti potpun

Četiri tenora
Foto: Promo foto
05.07.2016.
u 13:23

Vaš izbor može biti izložba "Više od kulture", izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Zlatka Price ili izložba "Zbirke GKD – umjetnici, donatori, kolekcionari"

Četiri tenora (Đani Stipaničev, Marko Škugor, Vlado Garić i Marko Pecotić) dočekat će vas na koncertu u atriju Galerije Klovićevih dvora gdje će nastupiti 13. srpnja u 20 sati u okviru 35. večeri na Griču.

Zagrebačka publika će moći uživati u prvom u nizu njihovih ovogodišnjih ljetnih koncerata pod zvijezdama na kojima će naši tenori oduševljavati i publiku diljem Jadrana. Svojim skladnim glasovima izvest će niz talijanskih kancona, starih i novih dalmatinskih skladbi, opernih arija i ljubavnih šansona. Organizator se međutim pobrinuo da za publiku osigura i jedan atraktivan dar.

Zato požurite i već danas rezervirajte svoje mjesto jer kupnjom ulaznice za koncert Četiri tenora dobivate i besplatan ulaz na jednu od tri vrhunske izložbe.

Moći ćete birati između izložbe "Više od kulture" koja je zapravo izvrstan uvod u glazbene i druge sadržaje koje nude 35. večeri na Griču, drugi izbor može vam biti izložba posvećena 100. obljetnici rođenja Zlatka Price, a treći izložba Zbirki Galerije Klovićevi dvori "Umjetnici, donatori, kolekcionari".

Izložba "Više od kulture" retrospektivna je izložba ili dokumentarni pregled djelovanja institucije koja je za sva vremena obilježila Zagreb kao uzbudljivo kulturno odredište. Naime, Koncertna direkcija Zagreb u više od 75 godina djelovanja bila je organizator čak 40.000 glazbenih događanja i priredbi. U okviru izložbe zabilježeni su i nastupi najpoznatijih umjetnika svjetske glazbene scene čime se Zagreb pozicionirao visoko na ljestvici kulturnih središta Europe.

Posjetitelji će se tako moći prisjetiti nastupa velikih umjetnika i ansambala poput: Bečke filharmonije, Svjatoslava Richtera, Sezone Svijeta glazbe '76./'77., gostovanja Juliette Greco, Charlesa Aznavoura, Izraelske filharmonije, Valerija Gergijeva i mnogih drugih..

Drugi mogući izbor izložba je posvećena 100. obljetnici rođenja Zlatka Price koja je otvorena do 31. srpnja.

Važno je reći da je autor postava  povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, za tu prigodu odabrao 147 Pricinih radova nastalih u vremenskom rasponu od 60 godina. Zastupljeni su njegovi rani radovi i kasniji ciklusi: Samoborski ciklus, Ljudi i plodovi, Plodovi zemlje, Tarski ciklus, Opatijski kišobrani, Žena.

– Pricino originalno premošćivanje tradicije i suvremenosti najizravnije se očituje u prihvaćanju ljudske figure kao pogodne slikarske teme čijom sveobuhvatnom vizijom rekreira pojave rađanja, rasta, cvjetanja, bujanja i odumiranja te slijedi preobrazbu prirode same i dinamiku života, zemlje i kozmosa. U stilskom pogledu, Prica je snažno zahvatio u problematiku predočavanja (trodimenzionalnoga u plošnosti). Širinu epskoga zamaha i mitske tematike spojio je s prisnošću lirskoga odnosa prema okružujućim motivima koji su ga emotivno dodirivali. Djelo Zlatka Price ostaje trajnim poticajem raznim tumačenjima i nepresušnim izvorom užitka ljubiteljima likovnih umjetnosti – objašnjava Albaneže.

Sjajan izbor može biti i izložba zbirki Galerije Klovićevi dvori "Umjetnici, donatori, kolekcionari", koja ostaje otvorena sve do 31. srpnja. Izložba je to autorice Ane Medić, muzejske savjetnice Galerije Klovićevi dvori, a predstavalja svojevrstan hommage ljudima i autorima koji su stvorili fundus umjetničkih zbirki u GKD-u.

– Riječ je o zbirkama autora poput Oskara Hermana, Slavka Kopača, Josipa Resteka i Josipa Crnoborija čija se ostavština čuva u Galeriji Klovićevi dvori. Neki od njih (Crnobori, Restek i Perčić) ostavili su je kao svoju darovnicu Gradu Zagrebu dok su Slavko Kopač i Oskar Herman svoje radove povjerili Galeriji. S druge strane, u slučaju Vinka Perčića, radi se o kolekcionaru čije je darivanje vlastite zbirke Gradu Zagrebu bilo rezultat cijelog spleta sada već povijesnih okolnosti – kaže autorica.

Ne manje značajan je i darovani fundus koji je godinama nastajao kao rezultat geste cijele plejade sjajnih umjetnika. Zbirku darovanih umjetnina čine i autori: Moon Shin, Petar Barišić, Kažimir Hraste, Slavko Šohaj, Josip Trotsmann, Mihovil Krušlin, Ferdinand Kulmer, Željko Hegedušić, Branko Suhy, Marko Kern, Ugo Maffi. S koncertom Četiri tenora i ovom izložbom upotpunit ćete svoj doživljaj umjetnosti. 

Ulaznice za koncert Četiri tenora (i izložbu na dar) potražite u Scardoni na adresi Srebrnjak 64, prilikom čega ostvarujete popust na njihova izdanja. Karte se prodaju i u sustavu Eventima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije