Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Rumunjska balerina optužila ravnatelja Dinka Bogdanića za vrijeđanje

Bertea ga optužuje da ju je uvrijedio rekavši "fucking Romanian gypsy", odnosno "j.... rumunjske ciganke"
14. prosinca 2015. u 21:58 4 komentara 1377 prikaza
Dinko Bogdanić
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Skandal potresa HNK Split. Honorarno angažirana balerina Alexandra Bertea uputila je sindikalnom povjereniku Damiru Pundi dopis u kojem je navela da je na probi “Orašara“ 2. prosinca 2015. došlo do scena koje je doživjela kao radno i ljudski ponižavajuće i diskriminirajuće, a uzrokovao ih je ravnatelj Baleta Dinko BogdanićBertea ga optužuje da ju je uvrijedio rekavši "fucking Romanian gypsy", odnosno "j.... rumunjske ciganke", nakon čega ga je prijavila intendantu, a o događaju izvijestila i rumunjsko veleposlanstvo tražeći zaštitu. 

Sindikalni povjerenik Damir Punda uputio je dopis intendantu kojim ga upozorava na napeto radno okružje u Baletu. Odnosi se to na " povišene tonove, prijetnje otkazima te vrijeđanje pojedinih umjetnika, na neregularno snimanje baletnih probi te na kršenje Pravilnika o radu u segmentu rasporeda radnog vremena..." Ujedno je intendanta zatražio “da sve gore navedeno odmah prestane", jer baletni umjetnici svoj posao obavljaju profesionalno i pošteno i ničim nisu zaslužili gore navedeni tretman".

- Ukoliko se to ne dogodi, sindikalni povjerenik upozorio je kako će biti prisiljen upotrijebiti sva pravna sredstava kako bih zaštitio svoje članove, stoji između ostalog u izjavi koju potpisuje Vjeko Santrić predsjednik Radničkog vijeća splitskog kazališta.

U svezi te pritužbe intendant Goran Golovko sazvao je u ponedjeljak poslijepodne sastanak kojem su nazočili Dinko Bogdanić i Damir Punda i na kojem se, kako doznajemo Bogdanić ispričao rumunjskim baletanima. Intendant je izdao priopćenje u kojem između ostalog piše: "Budući da je službeni postupak zaštite dostojanstva radnika još u tijeku, ne izlazim s komentarima vezanim uz ponašanje v. d. Ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića. Po završetku postupka predložit ću odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću HNK Split, koje se sastaje u petak, 18. prosinca, te o istoj potom obavijestiti javnost."

Golovko navodi da se na sastanku s ansamblom Baleta Dinko Bogdanić ispričao gospođici Alexandri Bertea i svim drugim osobama rumunjske nacionalnosti zbog neprimjerenog komentara, shvaćenog kao uvreda na nacionalnoj osnovi.

- Splitski balet je multikulturna sredina čija ga nacionalna raznolikost, uz umjetničku izvrsnost, čini ansamblom visokih izvedbenih dosega te njegove plesačice i plesači ne smiju biti izvrgnuti ni jednom obliku diskriminacije. Svako neprimjereno ponašanje i postupanje bit će sankcionirano, poručuje intendant.

>> 'Dinko Bogdanić, koji blati moj rad, učlanio se u SDP sa 64 godine života da bi bio zaštićen'

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Deleted user:

    Ovo više izgleda kao cirkus, a ne balet. Gay ljevičar uvrijedio romkinju stranu državljanku, a ona ga prijavila.

  • ujo41:

    kako nebi bio ljut kad su mu poslali previše cura

  • oxymoron:

    Ilcica se danima razapinje u medijima i svim mogucim udrugama, a njegova je izjava direktno oslonjena na veliki dio sluzbenih politika drzava clanicu EU,a ovaj nedvosmisleno rasisticki slucaj se jos dira u rukavicama. Pametnom sve jasno, sve je pitanje lobija ... prikaži još! kojem pripadas ili ne, a ne sadrzaja. Ljigavo.