Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL

Rumunjska balerina optužila ravnatelja Dinka Bogdanića za vrijeđanje

Dinko Bogdanić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
14.12.2015.
u 21:58

Bertea ga optužuje da ju je uvrijedio rekavši "fucking Romanian gypsy", odnosno "j.... rumunjske ciganke"

Skandal potresa HNK Split. Honorarno angažirana balerina Alexandra Bertea uputila je sindikalnom povjereniku Damiru Pundi dopis u kojem je navela da je na probi “Orašara“ 2. prosinca 2015. došlo do scena koje je doživjela kao radno i ljudski ponižavajuće i diskriminirajuće, a uzrokovao ih je ravnatelj Baleta Dinko BogdanićBertea ga optužuje da ju je uvrijedio rekavši "fucking Romanian gypsy", odnosno "j.... rumunjske ciganke", nakon čega ga je prijavila intendantu, a o događaju izvijestila i rumunjsko veleposlanstvo tražeći zaštitu. 

Sindikalni povjerenik Damir Punda uputio je dopis intendantu kojim ga upozorava na napeto radno okružje u Baletu. Odnosi se to na " povišene tonove, prijetnje otkazima te vrijeđanje pojedinih umjetnika, na neregularno snimanje baletnih probi te na kršenje Pravilnika o radu u segmentu rasporeda radnog vremena..." Ujedno je intendanta zatražio “da sve gore navedeno odmah prestane", jer baletni umjetnici svoj posao obavljaju profesionalno i pošteno i ničim nisu zaslužili gore navedeni tretman".

- Ukoliko se to ne dogodi, sindikalni povjerenik upozorio je kako će biti prisiljen upotrijebiti sva pravna sredstava kako bih zaštitio svoje članove, stoji između ostalog u izjavi koju potpisuje Vjeko Santrić predsjednik Radničkog vijeća splitskog kazališta.

U svezi te pritužbe intendant Goran Golovko sazvao je u ponedjeljak poslijepodne sastanak kojem su nazočili Dinko Bogdanić i Damir Punda i na kojem se, kako doznajemo Bogdanić ispričao rumunjskim baletanima. Intendant je izdao priopćenje u kojem između ostalog piše: "Budući da je službeni postupak zaštite dostojanstva radnika još u tijeku, ne izlazim s komentarima vezanim uz ponašanje v. d. Ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića. Po završetku postupka predložit ću odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću HNK Split, koje se sastaje u petak, 18. prosinca, te o istoj potom obavijestiti javnost."

Golovko navodi da se na sastanku s ansamblom Baleta Dinko Bogdanić ispričao gospođici Alexandri Bertea i svim drugim osobama rumunjske nacionalnosti zbog neprimjerenog komentara, shvaćenog kao uvreda na nacionalnoj osnovi.

- Splitski balet je multikulturna sredina čija ga nacionalna raznolikost, uz umjetničku izvrsnost, čini ansamblom visokih izvedbenih dosega te njegove plesačice i plesači ne smiju biti izvrgnuti ni jednom obliku diskriminacije. Svako neprimjereno ponašanje i postupanje bit će sankcionirano, poručuje intendant.

>> 'Dinko Bogdanić, koji blati moj rad, učlanio se u SDP sa 64 godine života da bi bio zaštićen'

Komentara 4

DU
Deleted user
23:38 14.12.2015.

Ovo više izgleda kao cirkus, a ne balet. Gay ljevičar uvrijedio romkinju stranu državljanku, a ona ga prijavila.

UJ
ujo41
05:59 15.12.2015.

kako nebi bio ljut kad su mu poslali previše cura

OX
oxymoron
23:54 14.12.2015.

Ilcica se danima razapinje u medijima i svim mogucim udrugama, a njegova je izjava direktno oslonjena na veliki dio sluzbenih politika drzava clanicu EU,a ovaj nedvosmisleno rasisticki slucaj se jos dira u rukavicama. Pametnom sve jasno, sve je pitanje lobija kojem pripadas ili ne, a ne sadrzaja. Ljigavo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije