Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Ivančica Đerić “Sva je priroda divlja i surova”

Roman koji osvaja načinom na koji nudi atmosferu osamdesetih

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Hena com
20.03.2017.
u 10:40

Svima koji smo tada bili mladi glavni je gušt koji nudi ova knjiga njezina atmosfera, pisana ženski pažljivo, pa su tako političke i policijske reminiscencije važne baš kao i podsjećanje na odjeću i cipele koje smo tada nosili, slastičarnice koje smo voljeli, studenski domovi s najboljim tulumima...

Ivančica Đerić rođena je u Sisku, a živi i radi u Torontu, u Kanadi. Baš kao i misteriozna junakinja njezina romana “Sva je priroda divlja i surova” (Balkan noir, Fraktura/24 sata, urednica Iva Karabaić, 49,90 kuna). Ta junakinja Jovana Jakišić, naime, najavljuje svoj povratak u Zagreb, ali sve do kraja knjige čitatelj je ne uspijeva dočekati, da bi, kada sklopi korice knjige, strahovao nad njezinom sudbinom, jer ona se vraća u grad u kojem su ostala neriješena ubojstva mladih djevojaka, ubijenih u sobama studentskih domova.

No, vijest u njezinu dolasku poticaj je da njezini nekadašnji prijatelji svoje misli vrate u te davne, za njih studentske dane. Autorica nas tako vraća u Zagreb na samom kraju osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada rat već “miriše” u zraku i kada konobar u pizzeriji ne želi poslužiti studenticu iz Novog Sada koja govori ekavicom...

Svima koji smo tada bili mladi glavni je gušt koji nudi ova knjiga njezina atmosfera, pisana ženski pažljivo, pa su tako političke i policijske reminiscencije važne baš kao i podsjećanje na odjeću i cipele koje smo tada nosili, slastičarnice koje smo voljeli, studenski domovi s njaboljim tulumima... Tu Ivančica Đerić uspijeva u potpunosti, dok priču iznosi kroz sjećanja dvoje junaka, u paralelnim poglavljima u kojima se isprepliću sjećanja ugledne odvjetnice i njezina supruga, još uglednijeg suca. Tako bračni par koji se više ne voli priča o svojoj mladosti i ljudima koji su ih okruživali, a ti su junaci zapravo zanimljiviji od samog ubojstva koje policija nije uspjela riješiti, a kroz ta sjećanja pratimo živote (ali i raspade) dvije obitelji: jedne u kojoj otac odlazi živjeti s drugim muškarcem i druge koja stradava zbog očevih neobičnih seksualnih apetita. Tko je ubojica? Nikada ne biste povjerovali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije