Naslovnica Kultura

Robert Redford se dostojno oprostio od glume

Robert Redford je najavio da je ovo njegov posljednji film, no gledajući lik koji je odabrao za tu ulogu, više ne možemo biti sigurni u to.
14. ožujka 2019. u 15:06 0 komentara 295 prikaza

Malo tko bi imao nešto protiv toga da u poodmaklim godinama izgleda kao Robert Redford ili Sissy Spacek, dvoje glavnih glumaca u humornoj drami “Kavalir s pištoljem” (distributer Discovery ponovno bespotrebno mijenja ime filmu jer original “Old Man & The Gun”, dakle “Starac i pištolj” ima tu mitsku hemingvejevsku privlačnost). Ovo dvoje lijepih staraca neobičan su par čija je priča utemeljena na članku novinara Davida Granna koji opisuje razbojstva i zatvorske avanture Forresta Tuckera (Redford). A taj isti Tucker je nakon bijega iz zatvora 1979. godine (vrijeme kojim se bavi ovaj film) počeo pljačkati na originalan način: prišao bi šalteru za kojim radi žena i iskoristio svoj šarm tako što bi joj prišapnuo: “Draga, u džepu od sakoa imam pištolj, ali ne želim ga vaditi. Bi li mi, molim te, ispraznila blagajnu i dodala te dolare?”

Zarađivao milijune

Žene, očarane ljubaznošću i odvažnošću zgodnog pljačkaša, vrlo bi mu rado uručile vreću s novcem, nakon čega bi im se on naklonio i išetao iz banke. I tako je, bez nekog posebnog napora, obuzet više strašću za pljačkanjem i manipuliranjem nego novcem, putovao Amerikom i “zarađivao” milijune. Kad je sreo Jewel, neobično privlačnu udovicu, odluči s njom provesti neko vrijeme. Njih dvoje čine slatku minigaleriju ljubaznih karaktera čije bismo dijaloge mogli slušati satima iako zapravo ne govore ni o čemu posebnom. Zanos u njihovoj kratkoj vezi kulminira jer jedno drugo ne pokušavaju mijenjati, nego prihvaćaju postavljenu igru. Oni su zapravo idealna kombinacija, ali vam je jasno da neće preživjeti. 
Uskoro se pročuje glas o neobičnom pljačkašu, što zaokupira policajca Johna Hunta (bolji dio braće Afflek, Casey). I sam je fasciniran učinkovitošću pljačkaša i njegovom neobičnom posvećenosti poslu. Iako filmom dominiraju Redford i Spacek, prava se igra odvija tek između njih dvojice jer tu do izražaja dolazi Tuckerova želja da se svojim šarmom poigra čak i s progoniteljem. 


Tom Waits i Danny Glover

U jednom se trenutku kao njegovi pomagači pojavljuju Tom Waits i Danny Glover, no redatelj im ne dopušta da preuzmu priču: oni su tek mali dodatak Tuckerovoj biografskoj koloristici.
Prepun prerijskih prizora koji su hommage pljačkaškim filmovima iz sedamdesetih, s time da u fokusu ostaju karakteri, a ne sami zločini, film ne očarava umjetničkom inovativnošću koliko toplim emocijama i savršenim osjećajem za estetiku. 
Robert Redford je najavio da je to njegov posljednji film, no gledajući lik koji je odabrao za tu ulogu, više ne možemo biti sigurni u to. Tucker se, naime, nikada nije mogao otresti pljačkanja banki. U 79. godini u samo jednom danu opljačkao ih je četiri, baš kao što se nekako čini da se ni Redford neće moći odreći poriva da se još koji puta pojavi na platnu. I on, poput Tuckera, zauvijek bi mogao raditi svoj posao.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.