Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa(n)jam knjige u istri

'Putovanje prema ratu' - Europa u knjizi ilustriranih reportaža

Sajam knjiga,Kleine Zeitung,Putovanje prema ratu
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
05.12.2014.
u 17:26

U Przemyslu austrijski su novinari pronašli Juliana Smuka koji se identificirao s vojnikom Švejkom

Na Sajmu knjiga u Puli u petak je predstavljena knjiga “Die Reisen zum Krieg” (Putovanje prema ratu) u kojoj su sabrane ilustrirane reportaže petorice novinara i fotoreportera austrijskih novina Kleine Zeitung iz Graza. Razmišljajući kako da obilježe i svojim čitateljima približe stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, redakcija Kleine Zeitunga razaslala je svoje novinare i fotoreportere širom Europe, na neka od ključnih mjesta u povijesti, u potragu za fizičkim tragovima tog nesretnog razdoblja kao i za ostacima pojedinačnih i kolektivnih sjećanja, trijumfa i trauma.

Okončana podjela

Razumljivo, prva je destinacija bila Sarajevo, mjesto atentata koji je poslužio kao iskra katastrofe. Domaćin i jedan od važnih sugovornika tamo im je bio pisac Dževad Karahasan koji je svojedobno u Grazu boravio kao gradski kroničar. U Przemyslu u istočnoj Poljskoj, naši su austrijski kolege novinari osim velike tvrđave pronašli i Juliana Smuka koji se potpuno identificirao s literarnim junakom vojnikom Švejkom. Podjednako zanimljive sugovornike i priče pronašli su u belgijskom Ypernu, francuskom Verdunu te na lokacijama završnih bitaka Prvog svjetskog rata u sjevernoj Italiji, a otišli su i do dvorca Saint-Germain-en-Laye u predgrađu Pariza gdje je 1919. mirovnim sporazumom okončana podjela austrijskog dijela teritorija nekadašnjeg habsburškog carstva.

Posebno vrijedne fotografije

U svojim putovanjima i samoj knjizi u Puli su govorili glavni urednik Kleine Zeitunga Hubert Patterer i urednik vanjskopolitičke redakcije Stefan Winkler. Ostali autori reportaža objavljenih u knjizi su Thomas Götz, Michael Jungwirth i Uwe Sommersguter, dok posebnu vrijednost izdanja čine fotografije Olivera Wolfa, Wolfganga Zajca, Grzegorza Karmasa i Michaela Jungwirtha. Na pulskom predstavljanju knjige, koje je vodila prevoditeljica Anne-Kathrin Godec, sudjelovao je i Dževad Karahasan.

>>Frljić je poput ustaškog intendanta, misli da Drugi svjetski rat još traje

>>Interliber u 6 dana posjetilo 130 tisuća građana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije