Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Yves Saint Laurent

Proustovi romani potakli su kreatora da izmisli prvi smoking za žene

The exhibition Yves Saint Laurent Aux Musees in Paris
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/13
28.01.2022.
u 10:30

Pariški muzeji slave 60 godina od prve kolekcije slavnog dizajnera.

Prva modna kolekcija pod imenom Yves Saint Laurent, ili jednostavnije i svima znano YSL, na pistama se pojavila prije punih 60 godina. U subotu 29. siječnja šest pariških muzeja odat će počast kreatoru koji je istinski inovator mode 20. stoljeća velikom izložbom nazvanom “Yves Saint Laurent aux Musées”, a koja ostaje otvorena do polovice svibnja i čini se kao prava pozivnica za kulturno-modni izlet u Grad Svjetlosti.

Izložbe će biti otvorene u šest pariških muzeja: u Muzeju moderne umjetnosti Centru Pompidou, u Orsayu, Nacionalnom muzeju Pabla Picasa, Muzeju Yvesa Sainta Laurenta i Louvreu, a sve slijede jedinstvenu koncepciju. Bit je, naime, u inspiraciji koju je veliki kreator tražio i nalazio u tim muzejima i načinu na koji je djela velikih slikara pretočio u svoja umjetnička djela – kreacije visoke mode. Princip izložbe najjednostavnije je objasniti na slavnim Mondrianovim haljinama, koje će biti izložene uz slike koje su ih inspirirale, a riječ je o kolekciji šest koktel-haljina nastalih prema djelima Pieta Mondriana.

Naoko jednostavne ravne haljine, dužine do koljena, dizajnirane su u tri osnovne boje, u kombinaciji s bijelim prazninama i crnim crtama, baš kao što je to činio nizozemski majstor sa svojim slikama. Te su Mondrianove haljine osvojile svijet nakon što se jedna od njih 1965. pojavila na rujanskoj naslovnici francuskog izdanja Voguea, a na ovu su parišku izložbu stigle iz poznatih svjetskih muzeja (poput Rijksmuseuma u Amsterdamu, V&A muzeja u Londonu te Metropolitana u New Yorku), u kojima se čuvaju.

I ostali muzeji prikazat će modne kreacije s djelima koja su ih inspirirala, slikama Picassa, Matissea, Bonnarda i Dufyja. U Muzeju moderne umjetnosti uz Dufyjevu sliku “The Electricity Fairy” (iz 1937.) stajat će tri spektakularne svilene haljine, dok će se u Orsayu moći vidjeti Laurentova fascinacija djelima Marcela Prousta, koji je Laurenta potaknuo na izum Le Smokinga, prvog smokinga za žene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije