Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
london i new york

Zanemarena LGBTQ+ povijest oživjet će u novim muzejima

Schwules Museum Berlin
27.01.2022.
u 10:38

U dva velika svjetska grada otvaraju se muzeji posvećeni LGBTQ+ pokretu

U Londonu i New Yorku uskoro će se otvoriti nacionalni muzeji posvećeni LGBTQ+ pokretu i njegovoj povijesti. U svijetu već postoji desetak takvih muzeja, od kojih je možda najpoznatiji Schwules Museum ili Gej muzej u Berlinu, koji postoji još od 1985. godine. Schwules je jedan od najpopularnijih berlinskih muzeja u kojem se redovito održavaju brojna umjetnička, kulturna i edukativna događanja te je dom brojnim kolekcijama fotografija, videa, audiosnimki, umjetničkih djela i desecima tisuća knjiga o homoseksualnosti. Sličan koncept slijedit će i londonski muzej koji se otvara ovog proljeća, a i newyorški čije je otvaranje planirano za 2024., no već organiziraju i virtualna događanja.

Londonski muzej koji će se nalaziti na trgu Granary u sjevernom Londonu bit će prvi takav nacionalni muzej u Velikoj Britaniji, kazali su iz dobrotvorne udruge Queer Britain, pokretača projekta. U njemu će se nalaziti četiri galerije za nekoliko stalnih i više privremenih postava i izložbi, kao i prostori za radionice i predavanja i suvenirnica. Ulaz će biti besplatan, a posebno su se pobrinuli da cijeli prostor bude što je više moguće inkluzivan te pristupačan osobama s invaliditetom.

– Bilo je i vrijeme da Velika Britanija dobije LGBTQ+ muzej za sve i oduševljeni smo što smo pronašli svoj prvi dom. Mi u Queer Britain težimo ispričati i slaviti naše mnoge i prekrasne životne priče bez obzira na seksualnost, rodni identitet i ostale razlike, a sada napokon imamo i mjesto za to. Izašli smo iz ormara, a sada se maknimo s margine – kazali su iz udruge.

Amerikanci svoj Nacionalni LGBTQ+ muzej čekaju već neko vrijeme, prvi put najavljen je 2017. godine, svečano će se otvoriti za dvije godine, u sklopu povijesnog muzeja The New York Historical Society, a prije nekoliko dana odabrali su svog prvog ravnatelja, uglednog kustosa Bena Garciju. Prostirat će se na čak 7000 metara kvadratnih, a imaju jednako velike planove za svoju instituciju. Osim muzejskog postava s artefaktima koji svjedoče o LGBTQ+ borbi kroz godine i različitih izložbi, velik će fokus staviti na edukaciju djece i mladih, a planiraju i postati aktivistički i istraživački centar te pokrenuti izdavačku djelatnost.

– LGBTQ+ kulturu, važne aktere tog pokreta i njihove priče povijest često zaboravlja ili namjerno previđa. Iz vremena nevidljivosti i opresije želimo ući u vrijeme prihvaćanja i ponosa, dokumentirajući našu bogatu prošlost – najavili su iz muzeja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije