Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita glazbe

Produljena autorska prava za diskografe i izvođače na 70 godina

placido domingo
afp
13.09.2011.
u 11:48

Ministarsko vijeće EU produljilo je rok zaštite prava izvođača i diskografa na njihove snimke sa 50 na 70 godina. Brojni glazbenici pozdravljaju odluku za koju su se borili deset godina.

I Hrvatska glazbena industrija pozdravlja odluku EU o produljenju trajanja autorskog prava za izvođače i diskografe. Odlukom EU produljen je rok zaštite prava izvođača i diskografa na njihove snimke s dosadašnjih 50 na 70 godina. Odluku Ministarskog vijeća EU u Bruxellesu Placido Domingo, predsjednik Međunarodne federacije proizvođača fonograma, komentirao je ovako:

– Odluka o produljenju roka zaštite snimaka u Europi je velika vijest za umjetnike. Mladi glazbenici na početku karijere imat će koristi od povećane baze prihoda iz koje će se investirati u nove talente. S druge strane, već dokazani glazbenici imat će koristi od svog rada tijekom cijelog njihova života. To je osobito važno danas kada servisi digitalnih on-line usluga čine glazbu široko dostupnom. Produženje zaštite odražava važnu ulogu koju izvođači igraju u uspjehu pjesme, umanjujući tako jaz koji je dosad postojao između zaštite snimljenih izvedbi i zaštite skladbi.
 
Više od 38.000 umjetnika i izvođača iz svih zemalja EU zalagalo se gotovo deset godina za ovo produljenje, uz potporu nositelja prava iz cijelog europskog glazbenog sektora. Promjena približava zaštitu rada europskih umjetnika – izvođača i producenata – statusu zaštite koji imaju zajamčen autori i skladatelji (život plus 70 godina). EU-direktiva također sužava jaz između pojma zaštite u Europi i one u drugim zemljama i regijama, gdje rok zaštite može biti u rasponu 70 do 95 godina.

Paolo Sfeci, dopredsjednik HUZIP-a, Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, kaže da je ovime samo djelomično ispravljena nepravda prema izvođačima.

– Nadam se da će se u bliskoj budućnosti izjednačiti prava autora i izvođača, tako da prava traju sve dok se neka snimka komercijalno koristi na bilo koji način i nekom donosi dobit. Zaista ne razumijem sljedeću logiku: društveno je krajnje neprihvatljivo da se nekome, dekretom ili zakonom, uime „općeg dobra“, ograničava ili oduzme njegovo privatno vlasništvo i plod njegova rada, kao što su kuća ili zemljište. Istodobno se smatra normalnim propisivati koliko će trajati nečije vlasništvo nad njegovom vlastitom kreacijom?!
 
Branko Komljenović, direktor HDU (Hrvatske diskografske udruge), dodaje:

– Pridružujemo se čestitkama svim kolegama u strukovnim organizacijama u cijeloj Europi koji su u ovih deset godina „rovovske bitke“ napravili zaista golem posao. Nadamo se da će se direktiva početi što skorije primjenjivati i, naravno, da će što prije ući i u hrvatski zakon – piše u priopćenju Instituta hrvatske glazbe.

Komentara 8

OB
-obrisani-
12:30 13.09.2011.

Nikad mi nece biti jasno da netko moze biti \"vlasnik\" tri gitarska akorda rasporedjena u odredjenom taktu i to 70 godina,...pa cak to ostaviti i u naslijedstvo. Isto mi nece biti jasno kako netko moze da bude vlasnik nekoliko napisanihh recenica......???? Jos manje mi je jano da to mogu da naslijede pokoljenja.

DU
Deleted user
12:35 13.09.2011.

znači i da se dotičnima, treba ukinuti plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno iz proračuna, a i drugim, nazovi umjetnicima.

ST
Starbuck
12:36 13.09.2011.

ak neces da te ljudi slusaju onda ne izdaj cd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije