Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPK 2020

Predstavljen program 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
11.09.2019.
u 18:57

Predstavljanjem programskog pravca 27 susjedstava u Rijeci je počeo niz predstavljanja programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Ovaj program, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ima najsnažniju europsku dimenziju te mu je posebna vrijednost u povezivanju zajednica i ljudi, a ne institucionaliziranih oblika kulture. 

Dvadeset sedam susjedstava odnosi se na toliko organizacija, četvrti Rijeke, ali i manjih mjesta u drugim dijelovima Primorsko-goranske županije, koje su povezane s 27 srodnih “susjedstava” u drugim državama EU. Svako hrvatsko susjedstvo uspostavilo je suradnju s jednim od “susjedstava” u Europi te s njim osmislilo program koji će se provesti tijekom projekta EPK 2020 u Rijeci. Tako se susjedstvo Čavle, povezano s Immenstadtom iz Njemačke orijentiralo na zvončarsku tradiciju Hrvatske i Europe, te će prirediti zvončarsku međunarodnu simfoniju u veljači 2020. Zajedništvo tijekom karnevala u okviru zvončarskih pohoda te pusni običaji tema su susjedstva Matulji, koje surađuje u tome s Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga

Otok Rab istraživat će svoju arheološku baštinu u kontekstu turizma, zajedno s Heritage Malta – Nacionalnim muzejom arheologije iz Malte, Susjedstvo grada Krka posvetit će se plesu u svim oblicima surađujući s latvijskom Rigom, pogranični Brod na Kupi u suradnji s Estonskim prirodoslovnim muzejom jačat će aktivnosti muzeja u kaštelu Zrinskih... 

Programa je mnogo, a organizatori predvođeni Eminom Višnić nadaju se da će izazvati dugoročne pozitivne efekte u zajednicama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije