Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cjelovečernji program

Pet filmova s Animafesta prikazat će se u sklopu Zagreb Pridea u Art Parku

Sve te senzacije u mom trbuhu
15.09.2020.
u 11:27

U sklopu 19. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, u suradnji sa Zagreb Prideom ovogodišnji Animafest Zagreb u subotu, 19. rujna, prikazat će u Art Parku na Ribnjaku cjelovečernji program s pet nagrađivanih animiranih filmova na teme srodne misiji Zagreb Pridea.

Program otvara "Purpleboy" brazilskog autora Alexandrea Siqueire, priča iz ovogodišnje Svjetske panorame Animafesta o ljudskom djetetu nejasnog biološkog spola koje raste i sazrijeva u vrtu svojih životinjskih roditelja. Inspiracija za film bila je knjiga o prvoj transseksualnoj operaciji izvedenoj u Brazilu, no on je ugradio u djelo i autobiografske elemente vlastita odnosa s roditeljima.

S Animafesta kažu da je "Purpleboy" jedini film u tome programu koji ne pripada kategoriji animiranog dokumentarca, već se najizravnije naslanja na animiranofilmsku tradiciju metamorfoze, antropomorfizacije i daška groteske.

Prikazat će se i "Ljepotica", belgijsko-nizozemski film Diëga Nursea, poetski dokumentarac o transrodnoj Beyong koji se animacijom služi kako bi ilustrirao i dinamizirao njezina sjećanja na djetinjstvo u Surinamu, odnos s roditeljima, preseljenje u Nizozemsku, iskustva s opijatima i prostitucijom te naposljetku pomirenje sa samom sobom.

Hrvatsko-portugalski film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke donosi intimni svijet Matie Anne Pleše prateći je u rasponu od školskih, preko studentskih, do profesionalnih dana "u traganju za ljubavlju, prihvaćanjem i sebstvom."

"Dješkin film, koji na Zagreb Prideu ima hrvatsku pretpremijeru i kojemu je ilustracijama znatno doprinijela Hana Tintor, manje je usmjeren na sam čin prijelaza, a više na potragu uokvirenu nasiljem vršnjaka, nastavnice itd., od kojega spas naposljetku nudi okruživanje dragim ljudima i prihvaćanje ženskog rodnog i spolnog identiteta", ističe se u najavi.

U programu je i film "Meso" Camile Kater, koji se na zagrebačkom festivalu predstavlja nakon Locarna, Toronta, Palm Springsa, Leipziga, IDFA-e i Annecyja.

To je prvi autorski film u kojemu pet animatorica ilustrira priče pet žena različite dobi, zanimanja, rase, roda i životnih iskustava, stigmatizirane zbog pretilosti, dobi, roda ili karaktera: nekadašnja filmska muza, transrodna crnkinja, lezbijka u perimenopauzi, mlada djevojka s prvom menstruacijom, aktivistica. Svaka priča rađena je drugačijom tehnikom – hibridnom stop-animacijom objekata i gline u kombinaciji s uljanim bojama, izravnim intervencijama u 35-milimetarsku filmsku vrpcu, found footageom, cel animacijom crteža i vodenih boja, digitalnom animacijom s glitchevima, no svima je zajednička tema odnosa prema ženskom tijelu i metafora mesa.

Prikazat će se i film "Slučaj muškarac-žena" Anaïs Caure , francuska kriminalističko-biografska mini-serija o Eugeneu Falleniju, transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge. Serija je dobila nagradu žirija na festivalu u Annecyju i posebno priznanje žirija Natjecanja dugometražnog filma Animafesta 2018..

Jubilarni, 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Festival donosi više od 300 filmova u nizu programa, od natjecateljskih do Majstora animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije