Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM: Ivo Šimetić

Odlazak autora vizuala s kojima smo odrasli

šimetić
arhivska fotografija
17.11.2009.
u 15:20

Malo je nedostajalo da Ivo Šimetić (Vrpolje, 1924. - Zagreb, 14. studeni 2009.), dizajner i slikar, postane operni pjevač, no prevladao je razum: glazba je ostala velika ljubav, a dizajn životni poziv.

Malo je nedostajalo da Ivo Šimetić (Vrpolje, 1924. - Zagreb, 14. studeni 2009.), dizajner i slikar, postane operni pjevač, no prevladao je razum: glazba je ostala velika ljubav, a dizajn životni poziv. O glazbenoj karijeri možemo samo nagađati, no za dizajnerski opus imamo čvrste dokaze svugdje oko nas. Zažmirimo li, lako ćemo u pamćenje dozvati etiketu za Ožujsko pivo, Podravkina pijetla na kokošjoj juhi s tjesteninom, crno-bijele kockice na Kraševoj čokoladi za kuhanje mnogo prije nego autorov lik ili ime koje je unatoč popularnosti djela ostalo nepoznato široj javnosti.

U opusu su i poštanske marke, etikete za zadarsku Marasku, Badelov popularni vinjak s krilaticom “Ili Cezar - ili ništa”, ali i za proizvode bivših Republika bivše države kao što je ona za šljivovicu sarajevskog Bosnaploda...

Sva dizajnerska rješenja vuku na nostalgiju, ali su prije svega slike prohujalog stoljeća, početaka hrvatskog dizajna i oglašavanja marki. Šimetić je svakako sa svojih 60 godina djelovanja jedno od glavnih imena hrvatskog produkt dizajna. Surađivao je s najpoznatijim hrvatskim likovnjacima, a lani u razgovoru za Večernji list spominjao je Andriju Maurovića koji je s njim radio baš etiketu Bosnaploda na kojoj lako prepoznajemo što je čiji rad.

Pokop Ive Šimetića, kojem je Ina lani objavila monografiju, bit će sutra u 10.50 sati na krematoriju na Mirogoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije