Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Objavljeni dobitnici nagrade HAZU za umjetnička i znanstvena dostignuća

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt objavio je u srijedu imena ovogodišnjih dobitnika Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2020., u prigodi obilježavanja Dana HAZU i 160. obljetnice osnutka.
29. travnja 2021. u 14:11 0 komentara 311 prikaza
Predsjednik HAZU Velimir Neidhardt
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Nagradu HAZU za područje društvenih znanosti dobio je povjesničar Miroslav Akmadža za knjigu "Franjo Kuharić: Kardinal i vlast".

Nina Obuljen sukob se nastavlja Obuljen Koržinek: Neprihvatljivo je da HAZU tuži nacionalni muzej

Akmadžina knjiga, kako se navodi u obrazloženju, iznimno je vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji kojeg valja svrstati u sam njezin vrh.

Za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagrada je pripala Ivi Piantanidi za izvanredan znanstveni opus od 52 rada od 2016. do 2020. te za otkriće višenamjenskoga senzora DNA, RNA i proteine.

Nagradu za područje prirodnih znanosti dobili su Jadranka Šepić za znanstveno istraživanje o postanku meteoroloških tsunamija, njihovu gibanju u raznim morima te transformaciju u obalnom području koje je objavila u 15 članaka u posljednjih 5 godina te Ivica Kisić za djelo "Antropogena erozija tla" i za 28 radova na istu temu referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science.

Vedran Velagić dobio je nagradu iz područja medicinskih znanosti za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom zadnjih 5 godina.

Za knjigu "Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskom jeziku Parčićeva misala" iz područja filoloških znanosti nagradu je dobila Vera Blažević Krezić. Autorica je, obrazlaže se, pridonijela razumijevanju vanjskih okolnosti oblikovanja hrvatskoga jezičnog standarda.

SUKOB HAZU I MUZEJA HAZU: 'Nacionalni muzej iznio je niz laži, i sami znaju koliko je naše stajalište ispravno'

Za područje književnosti nagradu je dobila Evelina Rudan za knjigu "Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)", koja svježinom, inovativnošću i zrelošću izraza odskače svojom estetskom vrijednošću u novijoj hrvatskoj pjesničkoj produkciji.

Dizajner Boris Ljubičić dobitnik je nagrade za područje likovnih umjetnosti. Nagradu je dobio za seriju izložbi 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu i Berlinu te od 2019. do 2020. u Lyonu kao i za knjigu "Logo protiv kaosa".

Sonja Majer-Bobetko dobitnica je nagrade za glazbenu umjetnost i muzikologiju za knjigu "Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945.".

Za područje tehničkih znanosti nagrada je pripala Hrvoju Kozmaru za znanstvenu cjelinu "Geofizička i industrijska strujanja  fluida i njihov utjecaj  na inženjerske konstrukcije  i vozila" koja se sastoje od 30 radova objavljenih u proteklih 5 godina.

čuveni arhitekt Ivan Prtenjak Arhitekturi su me privukle kurije i barokni dvorci u mome rodnom sutlanskom Zagorju

Nagrade će, kako je rekao predsjednik HAZU, biti uručene dobitnicima u skladu s epidemiološkim prilikama.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.