Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat titana

Netflix vs. Disney

Foto: Netflix
1/3
06.08.2019.
u 15:34

Dugo u svijetu zabave nije bilo dominacije kakvu je posljednjih godina ostvario Disney, koji je kupnjom studija Pixar i Marvel, Lucasfilma i na koncu Foxa preuzeo kontrolu nad čak 40 posto američkog filmskog tržišta, s potencijalom da postane najveći i najprofitabilniji studio u povijesti.

Uložili 86,4 milijarde dolara

Veliko preuzimanje počelo je prije šest godina i koštalo ih je 86,4 milijarde dolara, od čega je samo na kupnju Foxa otišla 71 milijarda. Zauzvrat s dobili ogroman kulturni kapital i priliku da ispeglaju vlastiti, pomalo zastarjeli imidž. Na primjer, Pixar se dugo spominjao kao moderniji i hrabriji nasljednik Disneya zahvaljujući hitovima poput “Priče o igračkama” i “Potrage za Nemom”, koji su najnaprednijom digitalnom animacijom i svježim likovima nudili odmak od klasične obiteljske zabave koja je proslavila Disney. S druge strane, Fox i Marvel u svojim su portfeljima imali igrane franšize za nove generacije: superjunake poput “Osvetnika”, čiji je posljednji filmski nastavak pomeo rekorde “Avatara” i postavio novu ljestvicu na koju će jurišati najambiciozniji hollywoodski projekti. Na koncu, kupnja Lucasfilma omogućila im je da u svoje okrilje dovedu i tvorce “Ratova zvijezda”, dakle u Disneyu se odjednom našla najveća koncentracija najuspješnijih filmaša i digitalnih umjetnika koje svijet ima.

Ohrabreni takvim pojačanjima, krenuli su u modernizaciju svojih najvećih klasika poput “Kralja lavova” koji upravo sjajno prolazi na kinoblagajnama, a u najavi su i osvježenja drugih omiljenih junaka. Pametno ulaganje i dobri kinorezultati osjetili su se i na burzi, gdje je ukupna vrijednost Disneyevih dionica prošle godine skočila za više od 25 posto, te sada iznosi oko 260 milijardi dolara!

Pretplata će biti upola manja

Bilo je to i više nego dovoljno da si Disneyevi menadžeri zadovoljno isplate bonuse i nastave gaziti svježe uhodanim putem, ali umjesto toga navukli su boksačke rukavice i pripremaju okršaj s drugim najvećim gigantom industrije zabave: streaming servisom Netflix, koji je sredinom 2018. svojom neto vrijednošću nakratko pretekao Disney. Bit će to okršaj divova: Disney protiv Netflixa bitka je kraljeva starog Hollywooda protiv kraljeva suvremene zabave, bitka kina protiv interneta, filmova protiv sve popularnijih serija.

Netflix je svojim originalnim adutima poput serija “Stranger Things” i “Narančasta je nova crna” pokorio globalno tržište i trenutačno ima 154 milijuna pretplatnika u 190 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku. Novi streaming servis Disney plus u kojem će biti akumulirani portfelji svih ranije kupljenih studija službeno će krenuti na jesen, a pretplatnički paketi trebali bi biti upola jeftiniji od Netflixovih. Može li Disney detronirati Netflix na njihovom domaćem terenu ili ćemo u budućnosti plaćati dvije pretplate kako bismo nesmetano koristili najbolje od oba svijeta, otkrit ćemo uskoro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije