Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postavljen kamen temeljac

Nekoć su zvončari tjerali zle sile i Turke, a sad će imati muzej

11.10.2021.
u 10:23

Kuća halubajskega zvončara u Viškovu kraj Rijeke otvorit će se na proljeće 2023. godine.

Nekoć su svojim iskrivljenim grimasama i bukom tjerali zle duhove, po nekim predajama i Turke, a danas su zaštićena kulturna baština čiju je važnost i dodatno naglasio UNESCO 2009. uvrstivši ophode zvončara na Kastavštini na svoju listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Sada ih se može vidjeti na ulicama u vrijeme pusta, od 17. siječnja, a od prošle subote su i korak bliže muzejskom prostoru – Kući halubajskega zvončara za koju je u Viškovu kraj Rijeke postavljen kamen temeljac. U njoj će biti prikazana zvončarska tradicija i kulturna baština Kastavštine, imat će tri dijela, 1500 četvornih metara interijera i još toliko uređenog okoliša s etnografskim parkom i igralištem. Osim muzejskog postava bit će tu prostori za galerijske, kulturne, edukativne, zabavne i gastronomske manifestacije, a bit će otvorena na proljeće 2023. godine.

Inače, prema legendi, halubajski zvončari postoje od srednjeg vijeka, kada su odjeveni u ovčje kože, s demonskim maskama i zastrašujućom zvonjavom, otjerali Turke. No postanak zvončara je raniji, a vezuje se uz proljeće kad su pastiri odijevali životinjske kože i kravljim zvoncima pokušavali odvratiti zle sile od svojeg stada. Vjerovalo se da zvonjenjem uroke ukapaju duboko u zemlju i od tada je zvono integralni dio njihove odore.

Današnja Udruga halubajskih zvončara seže u 1860. godinu. Opanke su zamijenili visokim radničkim cipelama, a o pojasu im je špagom privezano zvono od deset litara. I dalje su ogrnuti ovčjom kožom i nose maske, a izrađuju ih sami od žičanih kostura, gipsanih zuba, kartona, kostiju, ovčjih, kravljih pa i veprovih koža... U ruci nose kijaču, štapbaltu ili bačuku – stilizirani buzdovan, a za vrijeme svojih ophoda pri kojima tradicionalno proizvode buku zvonjenjem, dnevno prijeđu i po 20 kilometara. U ophodnji sudjeluju samo muškarci, a kako su za Austro-Ugarske Monarhije mladići Kastavštine pretežno služili vojsku u mornarici, to je razlog što zvončari u zaleđu Rijeke i danas nose mornarsku majicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije