Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Najveće pljačke u povijesti Švedske počinila je moja hrvatska obitelj

Anders Roslund i Stefan Thunberg velike su švedske književne zvijezde koje je naklada Ljevak dovela na Zagreb Book festival.
21. svibnja 2015. u 00:02 1 komentara 7060 prikaza
naslovnica

Anders Roslund i Stefan Thunberg velike su švedske književne zvijezde koje je naklada Ljevak dovela na Zagreb Book festival.

U nas je upravo objavljen roman “Medvjeđi ples” u kojem opisuju djelovanje hrvatske kriminalne obitelji Šumonja koja je od 1990. do 1993. nizom iznimno nasilnih pljački terorizirala Švedsku, a jedini brat koji nije sudjelovao u kriminalu bio je pisac ove knjige Stefan Thunberg.

Kako ste se odlučili preliti svoju priču u roman? Je li vas bilo strah posljedica?

Thunberg: Moja prva sjećanja vezana su za obiteljsko nasilje. Sjećam se kako je otac jednom gotovo ubio moju majku, odrastao sam uz stalni konflikt najstarijeg brata i oca, koji su kasnije zajedno predvodili tu gotovo vojnu operaciju pljačke u Švedskoj.

No trenutak u kojem se u meni nešto prelomilo bio je kada sam na Badnjak ‘93. godine, usred ogromne snježne mećave, na radiju čuo kako su se naoružani bjegunci automobilom zabili u nanos snijega i završili okruženi specijalcima, zabarikadirani u nekoj kolibi.

Odmah sam znao da se radi o mojem ocu i braći. Pokušao sam zamisliti kako bi mogao izgledati razgovor koji unutra vode, vjerojatno uvjereni da će poginuti. Mnogo godina kasnije na toj sam slici uz Roslundovu pomoć izgradio uspješni roman “Medvjeđi ples”.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

naslovnica | Autor :

UPLETEN U AFERU JANAF
Tko je zapravo gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić?
Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje
Vinski raj
Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje
  • Avatar comparator
    comparator:

    Iz okolice Slunja većina nositeljatog prezimena srpske narodnosti raselila se u Rijeku Ogulin Karlovac .Baš da su to hrvati je zločesta tvrdnja i naravno propaganda ju koristi za političke svrhe. Imatelji hrvatske putovnice ne znaći i pripadnost hrvatskoj naciji. Zanimljiva ... prikaži još! je u zadnje vrijeme količina članaka kojima se u zadnje vrijeme denuncira hrvatska nacija.