Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvučni karburator

Mrle predstavio ludu instalaciju u obliku srca koja zvukove grada pretvara u skulpture od soli

Foto: Facebook
21.07.2020.
u 11:59

Damir Martinović Mrle predstavio je instalaciju Zvučni karburator koja zvukove grada Rijeke pretvara u jedinstvene skulpture od soli.

Umjetnik Damir Martinović Mrle na Riječkom platou pored Exportdrva predstavio je svoj najveći projekt do sada - Zvučni karburator. Riječ je o golemoj instalaciji u obliku srca koja pulsira u ritmu zvukova grada i frekvencije pretvara u jedinstvene skulpture od soli, predstavljen je u sklopu multidisciplinarnog festivala Sailor Sweet&Salt Music Festival koji već treću godinu za redom uspješno spaja znanost, umjetnost i popularnu kulturu.

"Zvučni karburator projekt je na kojem radim kao konj sa predanom grupom ljudi! Ovog vikenda smo ga napokon predstavili javnosti i nadam se da će uskoro postati stvarnost. Ukratko, srce koje vidiš je paviljon, koji na sebi ima pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka. Unutra je morska voda, u vodi je 12 zvučnika, za svaki ton po jedan, koji su spojeni na cijevi. Voda je pod pritiskom i kako koji zvučnik odsvira ton, tjera vodu u cijev koja raspršuje vodu u sitne kapljice koje padaju na vruću ploču. Zatim voda isparava i ostaje sol. Konzole su equaliser, služe tome da možeš mjenjati postojeće frekvencije zvuka grada, a možeš se i sam spojiti putem stetoskop mikrofona i zvukom svojeg tijela ugraditi samog sebe u skulpturu od soli. Ludilo zar ne!?

Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara" napisao je Mrle na svojoj Facebook stranici. 

Snimamo zvuk grada, a zvuk materijaliziramo kao skulpture od soli u paviljonu u obliku srca koje čini pola milijuna optičkih vlakana! 🙌🏻 Više u videu! 👆🏻

Objavljuje Mr.Lee & IvaneSkyPonedjeljak, 20. srpnja 2020.

Projekt je nastao u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a za njega su zaslužni i prof. Vanja Travaš sa Građevinskog fakulteta, mađioničar Andrej Škedel, Ivanka Mazurkijević te Marin Račić i Miroslav Rajić iz Arhitektonskog Biroa MR2.

Komentara 2

IL
ilustrator
19:22 21.07.2020.

obiteljski biznis, cijena prava sitnica.. građani rijeke će se načekati nekog kulturnog događaja

ST
stimo
14:02 21.07.2020.

nije cak ni za komentara jadna rijeko ubise vas ovi kulturni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije