Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Mrle predstavio ludu instalaciju u obliku srca koja zvukove grada pretvara u skulpture od soli

Damir Martinović Mrle predstavio je instalaciju Zvučni karburator koja zvukove grada Rijeke pretvara u jedinstvene skulpture od soli.
21. srpnja 2020. u 11:59 2 komentara 336 prikaza
Foto: Facebook

Umjetnik Damir Martinović Mrle na Riječkom platou pored Exportdrva predstavio je svoj najveći projekt do sada - Zvučni karburator. Riječ je o golemoj instalaciji u obliku srca koja pulsira u ritmu zvukova grada i frekvencije pretvara u jedinstvene skulpture od soli, predstavljen je u sklopu multidisciplinarnog festivala Sailor Sweet&Salt Music Festival koji već treću godinu za redom uspješno spaja znanost, umjetnost i popularnu kulturu.

Iz filma "Linije povlačenja" bračke vještice U srcu Brača žive život u skladu s prirodom, a zovu ih vješticama. Sada su stale pred kamere

"Zvučni karburator projekt je na kojem radim kao konj sa predanom grupom ljudi! Ovog vikenda smo ga napokon predstavili javnosti i nadam se da će uskoro postati stvarnost. Ukratko, srce koje vidiš je paviljon, koji na sebi ima pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka. Unutra je morska voda, u vodi je 12 zvučnika, za svaki ton po jedan, koji su spojeni na cijevi. Voda je pod pritiskom i kako koji zvučnik odsvira ton, tjera vodu u cijev koja raspršuje vodu u sitne kapljice koje padaju na vruću ploču. Zatim voda isparava i ostaje sol. Konzole su equaliser, služe tome da možeš mjenjati postojeće frekvencije zvuka grada, a možeš se i sam spojiti putem stetoskop mikrofona i zvukom svojeg tijela ugraditi samog sebe u skulpturu od soli. Ludilo zar ne!?

Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara" napisao je Mrle na svojoj Facebook stranici. 

Snimamo zvuk grada, a zvuk materijaliziramo kao skulpture od soli u paviljonu u obliku srca koje čini pola milijuna optičkih vlakana! 🙌🏻 Više u videu! 👆🏻

Objavljuje Mr.Lee & IvaneSkyPonedjeljak, 20. srpnja 2020.
novi projekt Lisinski pokrenuo internetski radio, vrte od klasike do rocka

Projekt je nastao u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a za njega su zaslužni i prof. Vanja Travaš sa Građevinskog fakulteta, mađioničar Andrej Škedel, Ivanka Mazurkijević te Marin Račić i Miroslav Rajić iz Arhitektonskog Biroa MR2.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • iluustrator:

    obiteljski biznis, cijena prava sitnica.. građani rijeke će se načekati nekog kulturnog događaja

  • stimo:

    nije cak ni za komentara jadna rijeko ubise vas ovi kulturni