Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans

Laura Marchig i Darko Jurković na gostovanju u Varšavi

Laura Marching
arhiva VL
14.12.2010.
u 15:45

Pjesnikinja Laura Marchig i jazz-gitarist Darko Jurković već deset godina izvode taj pjesničko-glazbeni performans kojim su se, između ostalog, 2008. godine predstavili u Leipzigu

Laura Marchig (na slici) i Darko Jurković gosti su Talijanskog Instituta za Kulturu u Varšavi 16. prosinca, gdje će izvesti pjesničko-glazbeni performans „I ja ponekad pišem u jazzu“. Pjesnikinja Laura Marchig i jazz-gitarist Darko Jurković već deset godina izvode taj pjesničko-glazbeni performans s kojim su se, između ostalog, 2008. godine predstavili u Leipzigu - u sklopu Međunarodnog sajma knjige te nedavno, 6. studenoga ove godine, u kazalištu Odeon u Beču sklopu manifestacije “Jugoslavija revisited“ u povodu promocije nove zbirke poezije Laure Marchig "Lilith, Sinnlichkeit und Farben" (Lilith, Osjet i Boje) koja predstavlja izbor njezinih ponajboljih poetskih radova.

Performans je koncipiran kao svojevrstan “work in progress” projekt u kojem se ova dva riječka umjetnika uvijek iznova susreću i pokušavaju razvijati dijalog koji nastaje iz predložaka sastavljenih od pjesnikinjinih tekstova napisanih u takozvanoj “jazz formi” i glazbenih kompozicija i jazz-improvizacija Darka Jurkovića. Scenski pokret potpisuje poznati koreograf Žak Valenta. Uz to, Laura Marchig 17. će prosinca održati predavanje na Odjelu za talijanistiku varšavskog Filozofskog fakulteta. Za tu prigodu studenti varšavskog sveučilišta preveli su nekolicinu njenih pjesama na poljski jezik.

Laura Marchig nagrađivana je pjesnikinja, književnica i prevoditeljica, pripadnica talijanske manjine u Rijeci. Ravnateljica je Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Njene se aktivnosti dijele između pisanja i kazališne djelatnosti. Darko Jurković je poznati jazz-gitarist, diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Grazu. Dobitnik je sedam nagrada Status za najboljega hrvatskog jazz-gitarista. Poznat je po tome što se koristi posebnom tehnikom sviranja gitare nazvanom «two hands tapping», a odnedavno svira na dvije gitare istodobno.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije