Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
39. Samoborska glazbena jesen

Kvartet Arditti pokazao koliko još vatre i novih zvukova ima u četiri drvene kutije i šesnaest žica

sgj arditti new note
Foto: SGJ
1/2
08.10.2014.
u 03:04

Ne postoji nagrada veća od ove, složili su se Bram Van Camp iz Belgije i Shoichi Yabuta iz Japana nakon što je legendarni ansambl u Samoboru odsvirao njihove skladbe

Treće međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen, ove je godine ostalo bez pobjednika. Ali samo formalno. Prva nagrada nije dodijeljena, kao ni treća, ali zato je druga nagrada bila trijumf koji će čitav život pamtiti skladatelji koji su je podijelili. I Bram Van Camp (1980.) iz Belgije i Shoichi Yabuta (1983.) iz Japana došli su u Samobor, i prvi put u Hrvatsku, da bi uživali u nagradi od koje nema veće, kako nam je to sinoć rekao Belgijac, uz odobravanje svog japanskog kolege.

Premda im je pripao i izvjestan novčani iznos, tek nešto veći od troškova njihovih putovanja, govoreći o najvećoj mogućoj nagradi za jednog skladatelja nijedan od njih nije mislio na novac, nego na jedinstvenu priliku i povlasticu da svoje skladbe čuju u izvedbi Gudačkog kvarteta Arditti, kad je riječ o suvremenoj glazbi najboljeg, najtraženijeg i najpoznatijeg ansambla te vrste u svijetu. 

Utemeljitelj ansambla, karizmatični i beskompromisni virtuoz na violini Irvine Arditti, bio je član ovogodišnjeg žirija natjecanja New Note. Pod predsjedanjem Davorina Kempfa, s Nikšom Gligom, Dušanom Bavdekom i Srećkom Bradićem,maestro Arditti je imao nimalo lak zadatak pregledati čak 84 partiture za gudački kvartet. Toliko ih je, naime, pod šifrom, ove godine stiglo na samoborsko natjecanje, a mogućnost da im upravo Kvartet Arditti izvede skladbu bila je sasvim sigurno najveći mamac za skladatelje sa svih strana svijeta. 

Kako nam je rekao predsjednik žirija Davorin Kempf, nijedna se skladba nije izdvojila svojom originalnošću da bi osvojila prvu nagradu, ali su zato obje drugonagrađene maestru Ardittiju bile dovoljno zanimljive da ih uvrsti na repertoar i pripremi za sinoćnji koncert u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije. Irvine Arditti i Ashot Sarkissjan na violinama, violist Ralf Ehlers i violončelist Lucas Fels pokazali su koliko se još nove vatre i novih zvukova može izbiti iz četiri stare kutije od plemenitog drveta i šesnaest žica.

Bez trunke akademizma i rutine, već s najvećom mogućom umjetničkom usredotočenošću i posvećenošću, gudačka je četvorka zaslužene slave pristupila čitavom programu. Van Campov Gudački kvartet i Yabutina skladba Edge (Rub) svojom su inventivnošću i energijom dobivenom od svirača lako izdržale usporedbu s nastavkom programa u kojem smo slušali Kurtagov Gudački kvartet op. 1, potom Prvi gudački kvartet Jamesa Clarkea te na kraju Treći gudački kvartet – "Grido" koji je Helmut Lachenmann, poput tolikih drugih glasovitih suvremenih skladatelja, posvetio upravo sastavu Arditti.

Samoborska je publika i dan ranije, također u župnoj crkvi sv. Anastazije, bila počašćena nastupom slavnog kvarteta koji je za tu večer pripremio antologijski izbor remek-djela Lutoslawskog, Schnittkea, Ligetija i Xenakisa. Zahvaljujući susretljivosti umjetnika i sposobnosti organizatora Samoborske glazbene jeseni Hrvatska radiotelevizija dobila je fantastičnu priliku snimiti oba koncerta. Za razliku od mnogih takvih propuštenih prilika u prošlosti, ova je iskorištena pa će se oba koncerta moći i čuti na Hrvatskom radiju i vidjeti na Hrvatskoj televiziji.

Gostovanje Irvinea Ardittija i njegovog ansambla svakako je najzvjezdaniji, ali nipošto ne i jedini sjajni trenutak ovogodišnje 39. po redu Samoborske glazbene jeseni na kojoj već večeras, u srijedu 8. listopada, također u crkvi sv. Anastazije u 20 sati, nastupaju stari samoborski znanci i omiljeni glazbenici gitarist Petrit Çeku, pijanist Jose Gallardo te još jedan kvartet u sastavu Xafer Xzaferi, Catalin Desaga, Pierre Henri Xuereb i Jelena Očić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije