Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta 2015.

Karenjini sve nominacije, 
ali ne i ona za najbolji balet

Rene Medvešek je nominiran kao najbolji redatelj za predstavu “Kristofor Kolumbo” koja se bori u kategorii najbolja predstava u cjelini
Foto: Davor Puklavec/PIXSEL
1/3
11.11.2015.
u 12:21

Laureati nagrada za životno djelo su skladatelje i dirigent Miro Belamarić, za područje oper i glumac Božidar Boban za područje drame

Jučer su objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta za 2015. godinu, što znači da smo doznali i imena laureata nagrada za životno djelo, a to su ove godine skladatelje i dirigent Miro Belamarić te  glumac Božidar Boban. Doznali smo i da je glumica Marija Sekelez dobila Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, za petnaestogodišnje ravnateljstvo Gradskog kazališta Žar ptica.

U svim ostalim kategorijama pobjednike ćemo doznati na svečanoj dodjeli nagrada u utorak 24. studenoga u HNK Zagreb, uz izravni prijenos na HTV-u. Za najbolju predstavu i najbolju režiju natječu se ZKM-ov “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka, “Virginia Woolf” INK Pula Damira Zlatara Freya, prema “Tko se boji Virginije Woolf” Edwarda Albeeja te “260 dana” Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK Osijek.

Za najbolju glavnu žensku ulogu natječu se Nela Kocsis (Martha u predstavi “Virginia Woolf”), Anja Šovagović-Despot (Violet Weston u “Kolovozu u okrugu Osage”, kazališta Gavella) i Nina Violić (Eva u “Vučjaku” HNK Zagreb), a za najbolju glavnu mušku ulogu: Aleksandar Bogdanović (George u “Virginiji Woolf”), Dražen Čuček (Henry u “Pravoj stvari” Toma Stopparda u režiji Ivice Šimića u Maloj sceni) i Borko Perić (za ulogu u predstavi “Jazavac u Kerempuhu”). Od mladih glumaca nominirani su Matea Grabić, Tara Rosandić, Erna Rudnički, Nikola Baće, Aljoša Čepl i Jan Kerekeš.

Za laskavu titulu najbolje opere bore se “Madame Buffault” Borisa Papandopula, 28. Muzičkog biennala Zagreb, “Mefistofele” Arriga Boita HNK Split i “The turn of the screw” Benjamina Brittena HNK Rijeka. Najviše čude nominacije za najbolju baletnu predstavu u cjelini. HNK Zagreb u ovoj kategoriji ima dvije nominacije za “Alisu” i “Bajaderu”, ali ne i za svoj najveći baletni hit “Anu Karenjinu”. Za taj su balet nominirani koreograf Leo Mujić (koji se bori s Ronaldom Savkovićem, koreografom baleta „Orašar – Evolution“, i Ivanom Josipom Skenderom, dirigentom “Bajadere”) te primabalerina Edina Pličanić koja pleše naslovnu ulogu. Ovaj balet ima i nominacije za najbolju scenografiju – Ivan Kirinčić i najbolju kostimografiju – Alan Hranitelj. Od nezagrebačkih baleta nominaciju za najbolju predstavu u cjelini ima još i “Đavo u selu” Frana Lhotke u koreografiji Pije i Pina Mlakara (koreografiju prenijeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić) HNK Split.

Ove godine zaoštrila se i borba u TV kategorijama. Tako su za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami nominirani Goran Kulenović za režiju TV serije „Crno-bijeli svijet“ (3. epizoda), Dalibor Matanić za režiju TV filma „Majstori“ i Filip Peruzović za režiju TV filma „Trebalo bi prošetati psa“.

>> Sve nominacije možete pročitati ovdje

Komentara 5

NE
Neba
13:40 11.11.2015.

Znakovito Opera i Drama HNK u Zagrebu nisu dobile niti jednu nominaciju za predstavu u cjelini, niti za rezisera/dirigenta, a Bareza je nominiran za Split, iako je direktor u Zagrebu i dirigira sve i sva od Ekvinocija do Onjegina i Sicilijanskih...Balet je najbolje prosao...

IV
IvanXXIII.
19:24 11.11.2015.

Božidar Boban apsolutno zasluženo. Dobra odluka!

RA
Radames
10:57 12.11.2015.

Ana Karenjina je trebala biti nominirana kao najbolja predstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije