Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Jedanaest muškaraca i samo jedna primadona među laureatima

U NSK dodijeljene su državne nagrade za kulturu "Vladimir Nazor". Od dvanaest laureata, samo je jednu nagradu dobila žena i to sopranistica Mirka Klarić za životno djelo
20. lipnja 2012. u 12:32 3 komentara 26 prikaza
nagrade vladimir nazor
Foto: grgur žučko/pixsell
Od dvanaest dobitnika državnih nagrada za kulturu koje nose ime Vladimira Nazora samo je jedna žena i to čuvena sopranistica Mirka Klarić koja je nagradu od 60.000 kuna za životno djelo zavrijedila već i puno prije. Uz nju, Nazora za životno djelo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu primili su književnik Nikica Petrak, filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković, omiljeni glumac Špiro Guberina, multimedijalni umjetnik, istraživač suvremenih medija i performer Ivan Ladislav Galeta te arhitekt i urbanist Radovan Miščević.
Godišnje nagrade koje donose 30.000 kuna primili su Zoran Ferić za već nagrađivani roman "Kalendar Maja", skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu Petoga zagrebačkoga koncerta, likovni umjetnik Goran Petercol za izložbu Predmeti u Klovićevim dvorima, redatelj Silvestar Kolbas za dokumentarni esej o fotografiji i ratu nazvan "Ratni reporter", glumac Milan Pleština za ulogu Leonea Glembaja u zagrebačkom HNK-u te Nenad Fabijanić za raskošnu zgradu Hrvatske biskupske konferencije.
Nagrade su uručili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i predsjednik Odbora za nagrade Milivoj Solar, a u ime laureata zahvalio se Nikica Petrak.
Prije i tijekom korone
Ovakvo je stanje na Jadranu: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju sada
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
  • marinka:

    To je sramota, taj odnos zena i muskaraca prilikom nagradjivanja!

  • pp:

    Ovo je seksizam! Jedino pravo pitanje je jesu li zaslužili. Ako jesu onda je svejedno jeli 11 muškaraca ili 11 žena. Ako je ovih 11 muških i jedna žena zasluženo dobilo onda je seksizam isticati njihov spol sugerirajući da to ... prikaži još! nije zasluženo. Ne vidim da se nešto potencira kad naprimjer premoćno budu zastupljene žene, a budu. Recimo kod stipendista. Onda je to ok, zasluženo. Pod krinkom borbe protiv diskriminacije mnogi prakticiraju obrnuti seksizam, uperen protiv muškaraca. To nije uredu. Čestitke nagrađenima.

  • marinka:

    Seksizam je makar i pomisliti da je mogucno da su 11 muskaraca i samo jedna zena zasluzili nagradu. Ali u mizogenom drustvu na tako sto se i ne obrati paznja.