Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nazorove nagrade

Jedanaest muškaraca i samo jedna primadona među laureatima

nagrade vladimir nazor
grgur žučko/pixsell
20.06.2012.
u 12:32

U NSK dodijeljene su državne nagrade za kulturu "Vladimir Nazor". Od dvanaest laureata, samo je jednu nagradu dobila žena i to sopranistica Mirka Klarić za životno djelo

Od dvanaest dobitnika državnih nagrada za kulturu koje nose ime Vladimira Nazora samo je jedna žena i to čuvena sopranistica Mirka Klarić koja je nagradu od 60.000 kuna za životno djelo zavrijedila već i puno prije. Uz nju, Nazora za životno djelo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu primili su književnik Nikica Petrak, filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković, omiljeni glumac Špiro Guberina, multimedijalni umjetnik, istraživač suvremenih medija i performer Ivan Ladislav Galeta te arhitekt i urbanist Radovan Miščević.
Godišnje nagrade koje donose 30.000 kuna primili su Zoran Ferić za već nagrađivani roman "Kalendar Maja", skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu Petoga zagrebačkoga koncerta, likovni umjetnik Goran Petercol za izložbu Predmeti u Klovićevim dvorima, redatelj Silvestar Kolbas za dokumentarni esej o fotografiji i ratu nazvan "Ratni reporter", glumac Milan Pleština za ulogu Leonea Glembaja u zagrebačkom HNK-u te Nenad Fabijanić za raskošnu zgradu Hrvatske biskupske konferencije.
Nagrade su uručili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i predsjednik Odbora za nagrade Milivoj Solar, a u ime laureata zahvalio se Nikica Petrak.
Ključne riječi

Komentara 3

MA
marinka
13:02 20.06.2012.

To je sramota, taj odnos zena i muskaraca prilikom nagradjivanja!

PP
pp
14:08 20.06.2012.

Ovo je seksizam! Jedino pravo pitanje je jesu li zaslužili. Ako jesu onda je svejedno jeli 11 muškaraca ili 11 žena. Ako je ovih 11 muških i jedna žena zasluženo dobilo onda je seksizam isticati njihov spol sugerirajući da to nije zasluženo. Ne vidim da se nešto potencira kad naprimjer premoćno budu zastupljene žene, a budu. Recimo kod stipendista. Onda je to ok, zasluženo. Pod krinkom borbe protiv diskriminacije mnogi prakticiraju obrnuti seksizam, uperen protiv muškaraca. To nije uredu. Čestitke nagrađenima.

MA
marinka
18:48 20.06.2012.

Seksizam je makar i pomisliti da je mogucno da su 11 muskaraca i samo jedna zena zasluzili nagradu. Ali u mizogenom drustvu na tako sto se i ne obrati paznja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije