Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALERIJA WALDINGER

Izložba arhitekture talijanskog renesansnog umjetnika Palladija

palladio
28.06.2011.
u 18:53

Palladijevi radovi i djelo ,,Četiri knjige o arhitekturi” promijenili su arhitekturu sjeverne Europe od Velike Britanije do Rusije, a potom su prešli ocean i postali modelom izgradnje javnih zgrada i seoskih kuća od Amerike do Australije.

U sklopu programa osječkog ljeta kulture, u galeriji Waldinger (Fakultetska 7), 30. lipnja bit će otvorena izložba fotografija arhitekture glasovitog talijanskog renesansnog umjetnika Andree Palladija. Izložba traje do 11. srpnja, a ulaz je besplatan.

Andrea Palladio sinonim je za arhitekturu već pet stoljeća. Rođen je u Padovi 30. studenoga 1508. Projektirao je vile i mostove u selima Veneta te crkve i samostane u Veneziji. Nakon smrti 1580. njegovi su radovi i njegovo poznato djelo ,,Četiri knjige o arhitekturi” promijenili arhitekturu sjeverne Europe od Velike Britanije do Rusije, da bi potom prešli ocean i postali modelom izgradnje javnih zgrada i seoskih kuća od Amerika do Australije. Palladio je veliki talijanski umjetnik, sin lokalne kulture, ali istodobno i zajednička baština međunarodne kulture. Na petstotu obljetnicu njegova rođenja Nacionalni odbor (Comitato Nazionale) i Odbor pokrajine Veneto (Comitato della Regione Veneto) pod predsjedavanjem inženjera Amai Sartorija pokrenuli su različite didaktičke, izdavačke i istraživačke projekte, koji su ostvarili veliku međunarodnu izložbu PETSTO GODINA PALLADIA pod pokroviteljstvom Međunarodnog centra studija arhitekture Andrea Palladio (Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio), Kraljevske umjetničke akademije (Royal Academy of Arts) iz Londona i Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects). Izložba je održana u Vicenzi u palači Barbaran da Porto od 20. rujna 2008. do 6. siječnja 2009. i u Londonu u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji (Royal Academy of Arts) od 31. siječnja do 13. travnja 2009. U pripremi je treća izložba u SAD-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije