Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

I naši Richter i Galić u MoMA-i na izložbi arhitekture Jugoslavije

U srpnju se u New Yorku otvara izložba koja obuhvaća gradnju i spomenike nastale od 1948. do 1980. godine
24. siječnja 2018. u 13:35 3 komentara 698 prikaza
Foto: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art

Vrednovanje pojedinačnih arhitektonskih dostignuća u regiji u užekulturnom je smislu već donekle odrađeno, ali još nemamo dovoljno izgrađenog stava o tome kakav je urbani krajolik modernizacija iz doba socijalizma ostavila.

Pariški dani Beograd odbio dati portret kraljice Natalije Obrenović

Bez pristranosti i nostalgije time će se pozabaviti newyorški muzej suvremene umjetnosti MoMA koji za srpanj priprema izložbu jugoslavenske arhitekture od 1948. do 1980. godine, koja obuhvaća više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijele regije.

Nazvana “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” prvo je predstavljanje izuzetnih dijela vodećih arhitekata Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti. Pozicionirana između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, Jugoslavija je izbjegla hladnoratovsku podjelu izborom “trećeg puta”. Jugoslavenski arhitekti odgovorili su kontradiktornim zahtjevima i utjecajima razvojem poslijeratne arhitekture koja je podjednako bila na liniji, ali se i razlikovala od pristupa koje je bilo moguće vidjeti u ostatku Europe.

Jugoslavenska arhitektura koja je obuhvaćala i nebodere građene u stilu međunarodne prakse i brutalističke “društvene kondenzatore”, manifestirala je radikalnu raznolikost, hibridnost i idealizam koji su karakterizirali i samu jugoslavensku državu, navode u najavi izložbe, koja istražuje širok raspon tema – od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu, spomenika i memorijalizacije, do globalnog dometa jugoslavenske arhitekture.

Izložba obuhvaća radove najvažnijih jugoslavenskih arhitekata, među kojima su i naši Vjenceslav Richter, Drago Galić i Boris Magaš te Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Milica Šterić... Izložbu pripremaju glavni kustos za arhitekturu i dizajn u MoMA-i Martino Stierli i gostujući kustos Vladimir Kulić, beogradski profesor arhitekture na sveučilištu u Floridi.

Klovićevi dvori Pariški dani Vlahe Bukovca prvi put pred zagrebačkom publikom Marija Škegro Životna priča secesijske heroine U Sinju se obnavlja grob bečke Mona Lise Tito Sukcesija Titovo ime prodaje kuću od 50 milijuna dolara
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar soliloquy
  soliloquy:

  Pitam se što bi bilo na izložbi hrvatske arhitekture od 1990. do 2018.? Triput ofarbani tunel ili most zatvoren zbog bure?

 • NV:

  Vrhunska i kvalitetna arhitektura.

 • Avatar Amfilohije von kradilofije
  Amfilohije von kradilofije:

  Nije arhihektura al je orginalni i to slovenski proizvod... par - nepar idejna zamisao Milke Planinc da se smanje gužve i zagađivanje u gradovima... pa kako nisu to zlovenci zaštitili kao izvorno slo proizvod ?