Naslovnica Vijesti Hrvatska

Titovo ime prodaje kuću od 50 milijuna dolara

– Oni koji dolaze pogledati objekte znaju povijest, ali ne, nema nikoga iz bivše Jugoslavije – kažu nam u agenciji koja vodi prodaju
14. prosinca 2017. u 21:40 47 komentara 3438 prikaza
Tito
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zainteresiranih kupaca i ponuda ima za sve objekte koje je nekad koristila diplomacija bivše Jugoslavije, a sad većinu njih koristi Srbija.

Josip Broz Tito SUKOBI U BRAKU Tito joj je znao zalupiti vrata jer je prisluškivala

Riječ je o objektima koji su proglašeni prevelikima da ih podijele državama sljednicama te je odlučeno da se prodaju te da se novac podijeli državama sljednicama po sukcesijskom ključu po kojem Hrvatskoj pripada 23,5 posto. Potencijalni kupci zanimanje su tako pokazali za nekretnine u Tokiju, Bonnu i Bernu, ali i za dvije najatraktivnije – “Titovu” kuću te stan u New Yorku na iznimno prestižnim lokacijama. Pridjev Titova ne koristi se uzalud – upravo je on jedan od važnijih elemenata u promidžbi iznimno skupih nekretnina i, kako je vidljivo, uspješno privlači potencijalne kupce.

Nema poznatih

– Oni koji dolaze pogledati nekretnine itekako znaju povijest, ali ne, nema nikoga iz bivše Jugoslavije – govori nam Tristan Harper iz agencije za nekretnine Douglas Elliman, kojoj je povjerena prodaja svih objekata bivše države. O profilu potencijalnih kupaca koji su spremni platiti 18 milijuna dolara za derutni stan na Aveniji Park, ali i vrtoglavih 50 milijuna za kuću na Petoj aveniji, koliko glase agencijske cijene, ne želi govoriti. Doznaje se da među njima ipak nema poznatih osoba, kao što se znalo pisati u medijima. Ni Robert de Niro ni Jack Nicholson tako ipak nisu bili zainteresirani za useljenje u objekte u koje će kupac morati itekako uložiti i gotovo ih potpuno renovirati. 
– Riječ je o izuzetno skupim nekretninama i za lokalne prilike i logično je da proces prodaje traje – objašnjava.

Pogledajte Titov Galeb:

Tito
1 / 8
Brod Galeb

Raspodjela umjetnina

No da bi se transakcija naposljetku realizirala, ponudu trebaju prihvatiti države sljednice. Kako se doznaje, za sada do toga nije došlo. No zato je jučer u Beogradu počelo zasjedanje još jedne u nizu manje-više redovitih sjednica Mješovitog odbora za sukcesiju, na kojoj se razgovara o podjeli preostale diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije. Razmatra se i pitanje sudbina četiriju velikih diplomatskih kompleksa – u Adis Abebi, New Delhiju, Moskvi i Braziliji, kao i objekti u Kopenhagenu i Varšavi, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo (bivše) SFRJ. I umjetnine iz bivših diplomatskih predstavništava podliježu sukcesiji. Kriteriji raspodjele oni su koji upućuju na pripadnost određenoj državi sljednici, na prvom mjestu nacionalnost autora. 

šestorka Mate Mijić Ljevica šokirana slavljenjem haških osuđenika, a sama štuje osuđenog terorista Tita Titov Galeb Komunističko nasljeđe NY Times se raspisao o Titovom Galebu, spomenuli i Hasanbegovića davor ivo stier Dosjei Udbe Davor Ivo Stier: Lustraciju treba urediti zakonom, ne može je provoditi ulica

Nekadašnji luksuz koji je propao s vremenom

Najatraktivnije nekretnine su u New Yorku. Jedna je stalno predstavništvo pri UN-u, koje je prije koristila SFRJ, a sada koristi Srbija, te rezidencija stalnog predstavnika pri UN-u, koja je prazna. Predstavništvo se nalazi na Petoj aveniji i površine je 1679 četvornih metara (na slikama). Cijena mu je 50 milijuna dolara. Rezidencija je u zgradi na Aveniji Park i prodaje se za 18 milijuna dolara. Površine je 216 četvornih metara i prostire se na dvije etaže, ima 14 prostorija, no zapuštena je jer je prazna otkako je iz nje otišao Darko Šilović, posljednji veleposlanik koji je predstavljao Jugoslaviju. Dao je ostavku 1992., no u početku nije želio napustiti stan kako u njega ne bi ušao netko iz Srbije.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • ilijan1a:

  Nikad mi nije bilo jasno zašto je tito volio Njemačke automobile, Francuski konjak, Škotski, Irski viski, Talijansku modu, Francuske parfeme, Švicatske satove i drugu zaoadnu robu a bio je pripadnik i pobornik komunizma iz kojeg ništa nije konzimirao sem diktatorskih ... prikaži još!h privilegija sva ta roba kako bi on često znao reći dolazi iz trulog kapitalizma. Dali vi koji ga štujete nevidite da vas tuca u zdrav mozak.

 • bf2:

  pa i hitlerovo ime je prodalo slike osrednjeg izgleda...

 • Avatar Django
  Django:

  Naslov sugerira nešto sasvim drugo od onoga što je činjenica. A činjenica je da Titovo (brrr nerado čak i pišem ovaj pseudonim, nadimak, špicname) ime nije niti nakon 25 godina uspjelo prodati navedene nekretnine.