Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

HAZU poziva na osnivanje zaklada za financiranje obnove objekata javne namjene stradalih u potresu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti čija je palača teško oštećena u nedavnom potresu poziva na osnivanje zaklada za obnovu objekata javne namjene
06. travnja 2020. u 14:39 0 komentara 114 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozvala je na osnivanje zaklada za financiranje obnove objekata javne namjene stradalih u nedavnom potresu koji je zadesio Zagreb i njegovu okolicu. 

"U ovo teško vrijeme opterećeno pandemijom i razornim potresom koji je pogodio grad Zagreb i okolicu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obraća se javnosti s pozivom na osnivanje zaklada za financiranje obnove brojnih sakralnih, kulturnih, povijesnih i drugih objekata naše kulturne baštine, bolnica, škola, fakulteta, sveučilišta, muzeja, vrtića i drugih objekata javne namjene stradalih u potresu. Za popravljanje ogromnih šteta potrebna su enormna sredstva koja se barem dijelom mogu prikupiti iz većeg broja manjih izvora", tvrde u HAZU.

posljedice potresa U palači HAZU nastradalo poprsje Franje Račkog, u Gliptoteci uništene skulpture

Pri tome ističu da su brojni značajni objekti javne namjene u našoj povijesti bili sagrađeni na taj način.

"I zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sada nažalost potresom teško oštećena, svjedoči što se može sagraditi dobrovoljnim prilozima prikupljenim u zakladama. Podaci o tome i iskustva zakladništva u drugim zemljama objavljeni su u knjizi Zakladništvo u Republici Hrvatskoj Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti", ističu akademici i napominju da Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrlo uspješno djeluje već 27 godina.

"Akademija poziva pravne osobe i građane da osnivaju zaklade za obnovu pojedinih porušenih i oštećenih objekata s točno određenom svrhom osnivanja i urede način upravljanja zakladom, prikupljanja i upotrebe zakladnih sredstava radi ostvarenja svrhe u koju se zaklada osniva. U tom cilju na Akademijinim mrežnim stranicama objavljujemo ogledne primjerke akta o osnivanju i statuta zaklade kako bismo osnivačima olakšali postupak osnivanja", poručuju akademici. 

velika obljetnica HAZU obilježila 100 godina od osnutka Razreda za umjetnost

Osim palaček Akademije, stradao je i čitav niz drugih Akademijinih zgrada, a među njima i Knjižnica HAZU, Gliptoteka HAZU u kojoj je stradao i fundus... 

Hilal Edebal
TREĆA OSOBA U AUTU
Stradala je u autu uz Dražena, izgubila pamćenje, a patnju je htjela okončati skokom sa 17. kata
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.