Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
75. izdanje prestižnog festivala

Festival d’Avignon svečano otvoren, program Akademije vodi Dubravka Vrgoč

HNK Zagreb
06.07.2021.
u 12:55

U Papinskoj palači izvedbom Čehovljeva "Višnjika" svečano je otvoren Festival d’Avignon.

Festival d’Avignon, najprestižnije i najveće europsko festivalsko događanje, nakon stanke izazvane pandemijom, svečano je otvorio svoje 75. izdanje u ponedjeljak navečer u Papinskoj palači spektakularnom izvedbom Čehovljeva Višnjika u režiji Tiaga Rodriguesa s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi Ljubov Andrejevne Ranjevske i to pred 2000 gledatelja.

Osnovan 1947. godine Festival d’Avignon, ubrzo postaje uzorom svim ostalim na cijelom kontinentu (pa, tako i osnivanju Dubrovačkih ljetnih igara), samo dvaput je bio otkazan, 2003. zbog štrajka solidarnosti sa “slobodnjacima” u show businessu i prošle godine zbog pandemije virusa COVID-19.

Ove sezone ponovo su prisutni najatraktivniji europski ansambli i redatelji kao što su Christiane Jatahy, Angélica Liddell, Fabrice Murgy, Dimitris Papaioannou, Anne Cecile Vandalem i brojni drugi, u selekciji ravnatelja Festivala Olivier Pya.

Redovan program Festivala sedmu godinu zaredom sadrži Europsku kazališnu akademiju za mlade europske producente u organizaciji Europske kazališne konvencije.

Od samog početka Akademiju vodi i mentorira intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč koja će, među ostalim, podučiti o načinima vođenja kazališnih kuća i produkcija u vrijeme krize. Krovna hrvatska kazališna kuća, HNK u Zagrebu, jedna je od rijetkih nacionalnih kulturnih institucija u Europi koja je svoja vrata uspjela održati otvorenima usprkos koronapandemiji. Uz nju ove godine voditelj je i Rui Catarino, umjetnički savjetnik Nacionalnog kazališta iz Lisabona. 

U ovogodišnjem programu Europske kazališne akademije sudjeluju producenti iz repertoarnih kazališta i nezavisnih grupa iz Austrije, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Nizozemske, Italije i Njemačke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije