Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Espi Tomičić: Ti si prvi hrabar

Espi Tomičić: Ti si prvi hrabar
KARLA JURIĆ/KUNST
03.06.2022.
u 07:45

16. 6., četvrtak, KunstTeatar (Dubovačka 1/Okićka 11), 20 sati; UMJETNIČKA ORGANIZACIJA PUNCTUM I KUNSTTEATAR, ZAGREB; Redatelj: Ivan Penović; Glume: Pavle Matuško, Toma Medvešek, Bernard Tomić

Ovo nije priča o katartičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem.

Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli? Radnja predstave “Ti si prvi hrabar” smještena je u jedan zagrebački kvart na periferiji grada. Ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje.

Na pozornicu autori tako dovode dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju. Likovi iz priče dečki su uz koje je autor odrastao, u zagrebačkom kvartu Vrbik, a kroz muško prijateljstvo oslikava se radnička klasa, njihove sitne pljačke i kombinacije koje su pokušaji izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije